Daily Current Affairs 22-23/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 22-23/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 22-23/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 22-23/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Daily Current Affairs 22-23/08/2022 In Hindi & English

Daily Current Affairs 22-23/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 22-23/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

करंट अफेयर्स 22-23/08/2022 (Hindi)

प्रश्न 1. हाल ही में 21 अगस्त, 2022 को महिला पुलिस का 10वाँ राष्ट्रीय सम्मेलन कहां शुरू हुआ है?
उत्तर:- शिमला

प्रश्न 2. ‘नमस्ते’ योजना सामाजिक न्याय एवं अधिकारिता मंत्रालय और किस मंत्रालय की एक संयुक्त पहल है?
उत्तर:- आवास एवं शहरी कार्य मंत्रालय

प्रश्न 3. हाल ही में विश्व U-20 चैम्पियनशिप 2022 में किस महिला पहलवान ने रजत पदक जीता है?
उत्तर:- प्रिया मलिक

प्रश्न 4. हाल ही में चर्चा में रही मनीषा कल्याण किस खेल से संबंधित है?
उत्तर:- फुटबॉल

प्रश्न 5. हाल ही में भारत किस देश से छह TU-160 लंबी दूरी के बमवर्षक खरीदेगा?
उत्तर:- रूस

प्रश्न 6. 19 अगस्त, 2022 से 08 सितंबर 2022 तक किस देश में एक्सरसाइज पिच ब्लैक 2022 आयोजित किया जा रहा है?
उत्तर:- ऑस्ट्रेलिया

प्रश्न 7. हाल ही में भारत की दूसरी सबसे बड़ी घरेलू एयरलाइन कौन सी बनीं ?
उत्तर:- विस्तारा

प्रश्न 8. हाल ही में अंडर-20 विश्व कुश्ती चैंपियनशिप में स्वर्ण पदक जीतने वाली पहली भारतीय महिला पहलवान कौन बनी है?
उत्तर:- अंतिम पंघल

प्रश्न 9. हाल ही किस देश ने पोलियो रोधी टीकाकरण अभियान की शुरुआत की है?
उत्तर:- पाकिस्तान

प्रश्न 10. चंडीगढ़ अंतरराष्ट्रीय एयरपोर्ट का नाम बदलकर किसके नाम पर रखा जाएगा?
उत्तर:- शहीद भगतसिंह

प्रशन.11. हाल ही में कैबिनेट की नियुक्ति समिति ने राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मू का सचिव किसे नियुक्त किया है?
उत्तर:- राजेश वर्मा

प्रशन.12. हाल ही में बीज वितरण के लिए ब्लॉकचेन टेक्नोलॉजी का उपयोग करने वाला पहला राज्य कौन सा बना है?
उत्तर:- झारखंड

Daily Current Affairs 22-23/08/2022 ( English )

Question 1. Where has the 10th National Conference of Women Police started recently on August 21, 2022?
Answer:- Shimla

Question 2. The ‘Namaste’ scheme is a joint initiative of the Ministry of Social Justice and Empowerment and which ministry?
Answer:- Ministry of Housing and Urban Affairs

Question 3. Which female wrestler has won the silver medal in the World U-20 Championship 2022 recently?
Answer:- Priya Malik

Question 4. Manisha Kalyan, who was in the news recently, is related to which sport?
Answer:- Football

Question 5. Recently India will buy six TU-160 long-range bombers from which country?
Answer:- Russia

Question 6. In which country Exercise Pitch Black 2022 is being organized from August 19, 2022 to September 08, 2022?
Answer:- Australia

Question 7. Which has become the second largest domestic airline of India recently?
Answer:- Vistara

Question 8. Recently who has become the first Indian female wrestler to win a gold medal in the Under-20 World Wrestling Championship?
Answer:- Last Panghal

Question 9. Which country has recently started the anti-polio vaccination campaign?
Answer:- Pakistan

Question 10. After whom will the Chandigarh International Airport be renamed?
Answer:- Shaheed Bhagat Singh

Question.11. Who has been appointed as Secretary to President Draupadi Murmu by the Appointments Committee of the Cabinet recently?
Answer:- Rajesh Verma

Question.12. Which state has become the first to use blockchain technology for seed distribution recently?
Answer:- Jharkhand

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment

Daily Himachal Gk

Recent Posts

Request For Post