Daily Current Affairs 30/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 30/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Daily Current Affairs 30/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 30/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Daily Current Affairs 30/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 30/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022
Daily Current Affairs 30/08/2022 In Hindi & English

Daily Current Affairs 30/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 30/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

करंट अफेयर्स 30/08/2022 (Hindi)
  1. सिंगापुर ओपन बैंडमिंटन प्रतियोगिता 2022 के महिला एकल का खिताब किसने जीता?
    उत्तर :- पीवी सिंधु
  2. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से अग्रदूत नवाचार-पत्र समूह के स्वर्ण जयंती समारोह का शुभारंभ किया। यह समाचार पत्र किस भाषा में प्रकाशित होता है?
    उत्तर :- असमिया
  3. फॉर्मूला वन कार रेस ऑस्ट्रियन ग्रां प्री 2022 का खिताब किसने जीता?
    उत्तर :- चार्ल्स लेक्लर्क
  4. भारत के किस पड़ोसी देश में स्टार्टअप क्षेत्र को प्रोत्साहित करने हेतु पहला कैंपस आधारित IT बिजनेस इनक्यूबेटर शुरू हुआ?
    उत्तर :- बांग्लादेश
  5. किस वर्ष के लिए अमूर्त सांस्कृतिक विरासत के संरक्षण के लिए भारत को UNESCO के 2003 कंवेन्शन की अंतर-सरकारी समिति में चुना गया?
    उत्तर :- 2022-26
  6. RBI द्वारा किस बैंक को लागत आय अनुपात के उद्देश्य से परिचालन सहायता सहायक स्थापित करने के लिए मंजूरी प्रदान की गई?
    उत्तर :- भारतीय स्टेट बैंक
  7. किस देश ने जुल्जाना नामक ठोस ईंधन वाले रॉकेट का सफलतापूर्वक परीक्षण किया?
    उत्तर :- ईरान
  8. किसके द्वारा विकसित स्वदेशी सोलर कुक टॉप ‘सूर्य नूतन’ का प्रदर्शन किया गया?
    उत्तर :- इंडियन ऑयल तथा पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक गैस मंत्रालय
  9. बैडमिंटन प्रतियोगिता मलेशिया मास्टर्स 2022 के पुरुष एकल का खिताब किसने जीता?
    उत्तर :- चिको औरा ड्वी वाडोयो
  10. किसने खादी एवं ग्रामोद्योग आयोग के नए अध्यक्ष के रूप में पदभार ग्रहण किया?
    उत्तर :- मनोज कुमार
  11. केंद्र सरकार ने किसे नीति आयोग का नया मुख्य कार्यकारी अधिकारी नियुक्त किया?
    उत्तर :- परमेश्वरन अय्बर
  12. किस भारतीय महिला ने ‘मिसेज यूनिवर्स डिवाइन, 2022’ का खिताब जीता?
    उत्तर :- पल्लवी सिंह
  13. किसने दिल्ली उच्च न्यायालय के नए मुख्य न्यायाधीश के रूप में शपथ ग्रहण की?
    उत्तर :- न्यायमूर्ति सतीश चंद्र शर्मा
  14. किसने इजरायल के अंतरिम प्रधानमंत्री के रूप में पदभार ग्रहण किया?
    उत्तर :- येर लापिद
  15. कहां पर अत्याधुनिक ऑटोनॉमस निवेगेशन पर प्रौद्योगिकी नवाचार केन्द्र-‘तिहान’ का उद्घाटन किया गया?
    उत्तर :- IIT हैदराबाद
  16. फाइनेंशिंयल एक्शन टॉस्क फोर्स (FATE) के नए अध्यक्ष के रूप में किसने पदभार ग्रहण किया?
    उत्तर :- टी. राजा कुमार
  17. सांख्यिकी दिवस के अवसर पर किसे आधिकारिक सांख्यिकी 2022 प्रो. पीसी महालनोबिस राष्ट्रीय पुरस्कार प्रदान किया गया?
    उत्तर :- दिलीप कुमार सिन्हा और डॉ. केपी सुरेश
  18. ICC की ओर से जारी ताजा वनडे रैकिंग में कौन-सी क्रिकेट टीम पहले स्थान पर है?
    उत्तर:- न्यूजीलैंड
Daily Current Affairs 30/08/2022 ( English )
  1. Who won the women’s singles title of Singapore Open Badminton Competition 2022?
    Answer :- PV Sindhu
  2. Prime Minister Narendra Modi launched the Golden Jubilee Celebrations of the pioneer innovation-letter group through video conferencing. In which language is this newspaper published?
    Answer :- Assamese
  3. Who won the title of Formula One car race Austrian Grand Prix 2022?
    Answer :- Charles Leclerc
  4. In which neighboring country of India was the first campus based IT business incubator launched to encourage startup sector?
    Answer :- Bangladesh
  5. For which year India was elected to the Inter-Governmental Committee of UNESCO’s 2003 Convention for the Protection of Intangible Cultural Heritage?
    Answer :- 2022-26
  6. Which bank has been approved by RBI to set up Operational Support Subsidiaries for the purpose of cost-income ratio?
    Answer :- State Bank of India
  7. Which country successfully test fired a solid fuel rocket named Juljana?
    Answer :- Iran
  8. Indigenous solar cook top ‘Surya Nutan’ developed by whom was showcased?
    Answer:- Indian Oil and Ministry of Petroleum and Natural Gas
  9. Who won the men’s singles title of the badminton competition Malaysia Masters 2022?
    Answer:- Chico Aura Dwi Wadoyo
  10. Who took over as the new chairman of Khadi and Village Industries Commission?
    Answer :- Manoj Kumar
  11. Who has been appointed by the Central Government as the new Chief Executive Officer of NITI Aayog?
    Answer:- Parameswaran Ayber
  12. Which Indian woman won the title of ‘Mrs Universe Divine, 2022’?
    Answer :- Pallavi Singh
  13. Who was sworn in as the new Chief Justice of Delhi High Court?
    Answer :- Justice Satish Chandra Sharma
  14. Who took over as the interim Prime Minister of Israel?
    Answer :- Yer Lapid
  15. Where was the Technology Innovation Center on State-of-the-art Autonomous Navigation – ‘TIHAN’ inaugurated?
    Answer :- IIT Hyderabad
  16. Who took over as the new chairman of the Financial Action Task Force (FATE)?
    Answer :- T. Raja Kumar
  17. On the occasion of Statistics Day, to whom the Official Statistics 2022 Prof. PC Mahalanobis National Award conferred?
    Answer :- Dilip Kumar Sinha and Dr. KP Suresh
  18. Which cricket team is at the first place in the latest ODI rankings released by the ICC?
    Answer:- New Zealand

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment

Your email address will not be published.