Daily Current Affairs 31/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 31/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 31/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 31/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Daily Current Affairs 31/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 31/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022
Daily Current Affairs 31/08/2022 In Hindi & English

Daily Current Affairs 31/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 31/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

करंट अफेयर्स 31/08/2022 (Hindi)
  1. हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने गुजरात के किस शहर में 300 मीटर लंबे अटल ब्रिज का उद्घाटन किया है?
    उत्तर :- अहमदाबाद
  2. हाल ही में खबरों में रहीं लिंथोई चनंबम किस खेल से जुड़ी हैं?
    उत्तर :- जूडो
  3. हाल ही में किस देश ने दुनिया की सबसे कम प्रजनन दर का अपना ही रिकार्ड तोड़ा है?
    उत्तर :- दक्षिण कोरिया
  4. चर्चा में रहा ‘स्वार्म’ क्या है?
    उत्तर :- ड्रोन प्रणाली
  5. प्रतिवर्ष ‘परमाणु परीक्षण के विरुद्ध अंतर्राष्ट्रीय दिवस’ का आयोजन कब किया जाता है?
    उत्तर :- 29 अगस्त
  6. हाल ही में कहां पर मध्य भारत के पहले टॉय क्लस्टर का शिलान्यास किया गया है?
    उत्तर :- इंदौर
  7. 28 अगस्त, 2022 को अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट में तीनों फॉर्मेट में 100 या उससे ज्यादा मैच खेलने वाले पहले भारतीय और दुनिया के दूसरे क्रिकेटर कौन बनें है?
    उत्तर :- विराट कोहली
  8. 30 अगस्त से 08 सितंबर, 2022 तक किस राज्य में ओणम त्योहार मनाया जाएगा?
    उत्तर :- केरल
  9. तटीय स्वच्छता अभियान को बढ़ावा देने के लिए किस नई वेबसाइट की शुरुआत की गयी है?
    उत्तर :- स्वच्छ सागर
  10. हाल ही में किसे यूरोपीय फुटबॉल महासंघ (यूएफा) के वर्ष का सर्वश्रेष्ठ पुरुष खिलाड़ी चुना गया है?
    उत्तर :- करीम बेंजेमा
  11. भारत में राष्ट्रीय खेल दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर :- 29 अगस्त
  12. भारत का पहला 3D मुद्रित डाकघर कहां बनाया जा रहा है?
    उत्तर :- बेंगलुरु
  13. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने किस राज्य में भारत के पहले भूकंप स्मारक का उद्घाटन किया है?
    उत्तर :- गुजरात
  14. भारत के 49वें मुख्य न्यायाधीश के रूप में किसने शपथ ली है?
    उत्तर :- उदय उमेश ललित
  15. BWF विश्व चैंपियनशिप 2022 का पुरुष और महिला एकल वर्ग का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर :- विक्टर एक्सेलसन और अकाने यामागुचि
Daily Current Affairs 31/08/2022 ( English )
  1. Recently Prime Minister Narendra Modi has inaugurated 300 meters long Atal Bridge in which city of Gujarat?
    Answer :- Ahmedabad
  2. Linthoi Channambam, who was in news recently, is associated with which sport?
    Answer :- Judo
  3. Recently which country has broken its own record for the world’s lowest fertility rate?
    Answer :- South Korea
  4. What is ‘Swarm’, which has been in discussion?
    Answer :- Drone system Question 5. When is the ‘International Day Against Nuclear Testing’ organized every year?
    Answer :- August 29
  5. Where has recently been the foundation stone of the first toy cluster of Central India?
    Answer :- Indore Who has become the first Indian and second cricketer in the world to play 100 or more matches in all three formats in international cricket, on August 28, 2022?
    Answer :- Virat Kohli
  6. In which state Onam festival will be celebrated from August 30 to September 08, 2022?
    Answer :- Kerala
  7. Which new website has been launched to promote Coastal Cleanliness Campaign?
    Answer :- Clean ocean
  8. Recently who has been voted the European Football Federation (UEFA) Men’s Player of the Year?
    Answer :- Karim Benzema
  9. When is the National Sports Day celebrated in India?
    Answer :- August 29
  10. Where is India’s first 3D printed post office being built?
    Answer :- Bangalore
  11. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated India’s first earthquake memorial in which state?
    Answer :- Gujarat
  12. Who has been sworn in as the 49th Chief Justice of India?
    Answer :- Uday Umesh Lalit
  13. Who has won the men’s and women’s singles title of the BWF World Championship 2022?
    Answer :- Victor Axelson and Akane Yamaguchi

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment