HP Giriraj Current Affairs 2nd Week September 2022

HP Giriraj Current Affairs 2nd Week September 2022

Facebook
WhatsApp
Telegram

Himachal Pradesh Giriraj 2022 | HP Giriraj Current Affairs 2022 | HP Giriraj Current Affairs 1st Week September 2022 Important Questions | HP Giriraj Current Affairs September 2022

HP Giriraj Current Affairs 1st Week September 2022

भू – आवेष्टित क्या है ?

भू – आवेष्टित : वह देश जिसमें कोई समुद्र तट रेखा नहीं पाई जाती उसे भू – आवेष्टित देश कहते हैं । एशिया महाद्वीप में अफगानीस्तान , नेपाल , मंगोलिया , लाओस , अजरबेजान , उजबेकिस्तान , किर्गिस्तान तथा तजाकिस्तान प्रमुख भू – आवेष्टित देश है । माण्डोवा यूरोप महाद्वीप का एक भू – आवेष्टित देश है ।

HP Giriraj Current Affairs 2nd Week September 2022
HP Giriraj Current Affairs 2nd Week September 2022

HP Giriraj Current Affairs 2nd Week September 2022

HP Giriraj Current Affairs ( Hindi )
  1. खजियार को मिनी स्विटजरलैंड का खिताब किसने व कब दिया था ?
    उत्तर :- स्विट्जरलैंड के राजदूत विली ब्लेजर ने 7 जुलाई , 1992
  2. धर्मपुर में टी . बी . सेनिटोरियम की स्थापना कब की गई ?
    उत्तर :- 1913
  3. हिमाचल प्रदेश के सर्वप्रथम शिलालेख जो कांगड़ा के कुनिहार और पठियार इलाकों से प्राप्त हुए हैं वे किस लिपि में लिखे गए हैं ?
    उत्तर :- ब्राहमी और खरोष्ठी
  4. हिमाचल प्रदेश में किस वर्ष लैंड होल्डिंग एक्ट पास हुआ ?
    उत्तर :- 1972
  5. सैम्यूल इवान स्टोक्स जिन्हें हिमाचल में सेब का जनक कहा जाता है , हिमाचल में सर्वप्रथम किस स्थान पर आये थे ?
    उत्तर :- सुबाथू
  6. हिमाचल में पहला महिला बैंक कहां पर खुला था ?
    उत्तर :- शिमला
  7. शिमला स्थित रेलवे बोर्ड बिल्डिंग को पहले किस नाम से जाना जाता था ?
    उत्तर :- कामर्स बिल्डिंग
  8. दुनिया की सबसे खतरनाक चींटी जिसे बुलडॉग सेंट कहा जाता है , किस क्षेत्र में पाई जाती है ?
    उत्तर :- ऑस्ट्रेलिया के तटीय क्षेत्रों में
  9. 13 मई , 2022 को एवरेस्ट शिखर पर चढ़ने वाले पहले भारतीय दम्पत्ति कौन बने ?
    उत्तर :- डॉ . हेमन्त ललित चंद्र देउबा व उनकी पत्नी डॉ . सुब्रहि बेन
  10. चंडीगढ़ वास्तुविद ले . कोर्बुजियर किस देश का नागरिक था ?
    उत्तर :- फ्रांस
  11. महात्मा गांधी ने ‘ दाण्डी यात्रा ‘ किस आश्रम से शुरू की थी ?
    उत्तर :- साबरमती
  12. टाइम आउट इंडेक्स 2022 के आधार पर विश्व के 53 सर्वश्रेष्ठ शहरों में भारत के कौन से दो शहर सम्मिलित है ?
    उत्तर :- मुम्बई व दिल्ली
  13. स्वीमिंग पूल में कितने लेन होते हैं ?
    उत्तर :- आठ

Download Giriraj Newspaper PDF

HP Giriraj Current Affairs 2nd Week September 2022

HP Giriraj Current Affairs ( English )
  1. Who gave the title of Mini Switzerland to Khajjiar and when?
    Answer: – Willy Blaser, Ambassador of Switzerland, July 7, 1992
  2. When was the TB sanatorium established in Dharampur ?
    Answer :- 1913
  3. In which script are the first inscriptions of Himachal Pradesh which have been received from Kunihar and Patiyar areas of Kangra written?
    Answer :- Brahmi and Kharoshthi
  4. In which year the Land Holding Act was passed in Himachal Pradesh?
    Answer :- 1972
  5. At which place did Samuel Evan Stokes, who is called the father of apple in Himachal, come to Himachal for the first time?
    Answer :- Subathu
  6. Where was the first Mahila Bank opened in Himachal?
    Answer :- Shimla
  7. By what name was the Railway Board Building at Shimla earlier known?
    Answer :- Commerce Building
  8. In which area is the world’s most dangerous ant called Bulldog Saint found?
    Answer: – In the coastal areas of Australia
  9. Who became the first Indian couple to climb the Everest summit on May 13, 2022?
    Answer :- Dr. Hemant Lalit Chandra Deuba and his wife Dr. subrahi ben
  10. Chandigarh Architect Lt. Corbusier was a citizen of which country?
    Answer :- France
  11. From which ashram did Mahatma Gandhi start the ‘Dandi Yatra’?
    Answer :- Sabarmati
  12. Which two cities of India are included in the 53 best cities of the world on the basis of Time Out Index 2022?
    Answer :- Mumbai and Delhi
  13. How many lanes are there in the swimming pool?
    Answer :- Eight

Also Read :

  1. HP Giriraj Current Affairs 1st Week September 2022

HP Giriraj Current Affairs August 2022

  1. HP Giriraj Current Affairs 1st Week August 2022
  2. HP Giriraj Current Affairs 2nd Week August 2022
  3. HP Giriraj Current Affairs 3rd Week August 2022
  4. HP Giriraj Current Affairs 4th Week August 2022

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment