HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Solved Question Paper ( Answer Key ) Part-1

Facebook
WhatsApp
Telegram

HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Solved Question Paper ( Answer Key ) Part-1

HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Solved Question Paper :- हिमाचल प्रदेश कर्मचारी चयन आयोग हमीरपुर ने 18 सितंबर 2022 को HP Secretariat Clerk Post Code 962 Written परीक्षा आयोजित की थी। आज हम आपके लिए लेकर आए हैं HP Secretariat Clerk Post Code 962 Written Exam Solved Question Paper 2022 Answer Key. आप HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Question Paper Held On 18 September 2022 Answer Key Pdf को नीचे दिए गए लिंक से Download कर सकते हैं।

HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Solved Question Paper
HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Answer Key

HP Secretariat Clerk Post Code 962 Solved Previous Year Question Paper

HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Solved Question Paper ( Answer Key ) Part-1

1. Which is the lower house of Parliament ?
A. Vidhan Sabha
B. Lok Sabha
C. Rajya Sabha
D. None of these

Answer :- B. Lok Sabha

2. Who is the ex-officio chairman of Rajya?
A. President
B. Prime Minister
C. Lok Sabha Speaker
D. Vice President

Answer :- D. Vice President

3. Who has the final power to maintain order within the House of People?
A. Marshal of the House
B. Prime Minister
C. Speaker
D. Chief of Security Staff

Answer :- C. Speaker

4. Amongst the questions allowed by the speaker, which is regarded as the most important?
A. Unstarred
B. Starred
C. Supplementary
D. Short Notice

Answer :- D. Short Notice

5. Members of the Rajya Sabha are elected according to
A. Cumulative Vote System
B. Single Non-transferrable Vote System
C. Single Transferrable Vote System
D. None of these

Answer :- C. Single Transferrable Vote System

6. When can a President use his discretion in appointing the Prime Minister?
A. In all circumstances
B. In no circumstances
C. When no political party enjoys a clear majority in the Lok Sabha
D. None of these

Answer :- C. When no political party enjoys a clear majority in the Lok Sabha

7. Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice President is available?
A. Speaker of Lok Sabha
B. Chief Justice of India
C. Auditor General of India
D. None of these

Answer :- B. Chief Justice of India

8. Government imposes taxes to
A. Run the machinery of the state
B. Check accumulation
C. Uplift weaker sections
D. None of these

Answer :- C. Uplift weaker sections

9. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the
A. President
B. Chief Justice of India.
C. Governor
D. Chief Minister

Answer :- A. President

10. Which is enforceable in a court of law ?
A. Directive Principles
B. Fundamental Rights
C. Fundamental Duties
D. Preamble

Answer :- B. Fundamental Rights

11. Recognition to a political party is accorded by
A. President
B. Vice President
C. Election Commission
D. CAG

Answer :- C. Election Commission

12. In the Constitution, setting up of a village panchayats finds mention under
A. Article 40
B. Article 45
C. Article 49
D. Article 51A

Answer :- A. Article 40

13. Term of CAG of India is
A. 5 years
B. 6 years
C. 65 years of age
D. 6 years or 65 years of age whichever is earlier

Answer :- D. 6 years or 65 years of age whichever is earlier

14. The Anti Defection Law was enacted as early as 1979 in
A. Kerala
B. J&K
C. West Bengal
D. Tamil Nadu

15. A tax that takes away a higher proportion of one’s income as the income rises is termed as
A. Indirect tax B. Progressive tax C. Regressive tax D. Proportional tax

Answer :- B. Progressive tax

16. Bank Rate means
A. Interest Rate charged by Scheduled Banks B. Official rate of interest charged by the Central Bank of a country
C. Rate of profit of the Banking Institutions
D. Interest rate charged by money-lenders

Answer :- B. Official rate of interest charged by the Central Bank of a country

17. Life Insurance Corporation is an example of
A. Co-operative Bank
B. Commercial Bank
C. Investment Bank
D. Development Bank

Answer :- B. Progressive tax

18. The period of the first five year plan was
A. 1947 to 1952
B. 1951 to 1956
C. 1956 to 1961
D. 1961 to 1966

Answer :- B. 1951 to 1956

19. The steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were established during
A. First Five Year Plan
B. Second Five Year Plan
C. Third Five Year Plan
D. None of these

Answer :- B. Second Five Year Plan

20. One astronomical unit is the average distance between which of the following?
A. Earth and Sun
B. Earth and Moon
C. Jupiter and Sup
D. Pluto and Sun

Answer :- A. Earth and Sun

21. When does tides rise in sea?
A. Only on lunar day
B. Full moon and half moon
C. When moon is on first phase
D. Only half moon

Answer :- C. When moon is on first phase

22. The network of the series of vertical and horizontal lines is known as
A. Latitude
B. Grid System
C. Longitude
D. Geographical Co-ordinates System

Answer :- D. Geographical Co-ordinates System

23. Which isohel is the isopleths of
A. Sunshine
B. Flowering time.
C. Rain
D. Clouds

Answer :- A. Sunshine

24. Which river crosses Tropic of Capricorn twice?
A. Vaal River
B. Limpopo River
C. Niger River
D. Zambezi River

Answer :- B. Limpopo River

25. Steppe’ is related to which biome?
A. Grassland
B. Tropical Forest
C. Savanna
D. Coniferous Forest

Answer :- A. Grassland

26. The sea water is more salty than rain water because
A. Sea creates salt
B. Air around sea is salty
C. Rivers pours salt from the soil into sea
D. There are salt mines in sea surface

Answer :- C. rivers pours salt from the soil into sea

27. What is the ecological system integrating all living beings and their relationships? A. Total Wild Life
B. Biosphere
C. Lithosphere
D. Hydrosphere

Answer :- B. Biosphere

28. A wide inlet of the sea usually concave in shape is termed as a
A. Strait
B. Sound
C. Bay
D. Fjord

Answer :- C. Bay

29. Himalayan mountain range is an example of
A. Volcanic mountains
B. Residual mountains
C. Block mountains
D. Fold mountains

Answer :- D. Fold mountains

30. Which river is not related to Punjab
A. Sutlej
B. Ravi
C. Beas
D. Tapti

Answer :- D. Tapti

31. During the South-West Monsoon, Tamil Nadu remains dry because
A. It is located in rain shadow area.
B. Temperature is so high that wind does not get cooled.
C. Winds do not reach this area.
D. There is no mountain in this area.

Answer :- A. It is located in rain shadow area.

32. The laterite soil is found in which of the following states ?
A. Maharashtra
B. UP
C. Rajasthan
D. Haryana

Answer :- A. Maharashtra

33. Which is not a cause of soil erosion?
A. Drainage
B. Deforestation
C. Weathering
D. Grazing

Answer :- C. Weathering

34. Which was the first scheme of “Biosphere Reserve Areas”?
A. Sundarban Biosphere Reserve
B. Nilgiri Biosphere Reserve
C. Nanda Devi Biosphere Reserve
D. Gulf of Munnar Biosphere Reserve

Answer :- B. Nilgiri Biosphere Reserve

35. Which hydropower project is not in Tamil Nadu ?
A. Iddukki
B. Aliyar
C. Periyar
D. Kundah

Answer :- A. Iddukki

36. Which neighbouring country of India is the largest producer of opium in the world?
A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Sri Lanka
D. Maldives

Answer :- B. Afghanistan

37. India’s biggest tribal group is
A. Bhil
B. Gond
C. Santhal
D. Tharu

Answer :- C. Santhal

38. When did India adopt the International Tsunami warning system ?
A. 2004
B. 2005
C. 2006
D. 2007

Answer :- D. 2007

39. In India, there are many coal fields found in
A. Cauvery Valley
B. Krishna Valley
C. Ganga Valley
D. Damodar ValleyAnswer :- D. 2007

Answer :- D. Damodar Valley

40. What do you call the study of fungi ?
A. Mycology
B. Parasitology
C. Bacteriology
D. Ecology

Answer :- A. Mycology

41. Early blight is a common disease of
A. Potato
B. Ginger
C. Cabbage
D. Cauliflower

Answer :- A. Potato

42. Biodegradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of
A. Nuclear Proteins
B. Radio-Active Substances
C. Viruses
D. Beriberi

Answer :- D. Beriberi

43. Deficiency of Vitamin D in children causes

A. Beriberi
B. Pellagra
C. Rickets
D. Scurvy

Answer :- C. Rickets

44. Haemoglobin has highest affinity for
A. Oxygen
B. Carbon dioxide
C. Carbon monoxide
D. Nitrogen

Answer :- C. Carbon monoxide

45. The number of teeth which are replaced in men are
A. 12
B. 20
C. 16
D. 32

Answer :- A. 12

46. The functional unit of ‘Kidney’ is
A. Axon
B. Neuron
C. Nephron
D. Artery

Answer :- C. Nephron

47. Meningitis is a disease which affects the
A. Kidneys
B. Liver
C. Heart
D. Brain

Answer :- D. Brain

48. High level of uric acid in the blood causes
A. Gout
B. Arthritis
C. Asthma
D. Tuberculosis

Answer :- A. Gout

49. The animal which can tolerate more summer heat is
A. Buffalo
B. Cow
C. Goat
D. Donkey

Answer :- C. Goat

50. When hot liquid is poured into a thick glass tumbler it cracks because glass
A. Is a bad conductor of heat so only inner surface expands.
B. Has high temperature co-efficient of expansion.
C. Has very low specific heat..
D. Has very low temperature co-efficient of expansion.

Answer :- A. Is a bad conductor of heat so only inner surface expands.

Download HP Secretariat Clerk Post Code 962 Question Paper

जरूरी सूचना :- अगर आपको किसी भी प्रशन में संदेह हो तो आप जरूर कमेंट बॉक्स में अपना सुझाव दे सकते हैं।

Download Pdf

Part-2 | Part-3 | Part 4

Join Us:

Join Us On Telegram Click Here
Join Us On Instagram Click Here

1 thought on “HP Secretariat Clerk Post Code 962 Exam Solved Question Paper ( Answer Key ) Part-1”

Leave a Comment