Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

Facebook
WhatsApp
Telegram

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

नमस्कार दोस्तों आज मैं आप सभी को Computer से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट प्रोवाइड कर रहा हूं यह सभी प्रश्न आगामी HPSSC JOA IT परीक्षा के लिए बहुत ही ज्यादा महत्वपूर्ण है। Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5 Computer से संबंधित प्रश्नों का एक बार ऑनलाइन टेस्ट जरूर देना जिससे यह सारे प्रश्न आसानी से आपको याद हो जाए।

Note :- Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5 देने से पहले नीचे दिए गए प्रश्नों को एक बार अच्छे से पढ़ लें ताकि आप Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5 में अच्छा score कर पाएं ।

आशा करता हूं की Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5 आपकी आगामी परीक्षा के लिए महत्त्वपूर्ण साबित होगी।

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

69

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

1 / 15

1. The first calculator that can perform all four arithmetic operations(Addition, Subtraction, Multiplication, Division) was known as____ ?

2 / 15

2. The first computer spreadsheet program was_____ ?

3 / 15

3. Which of the following is an example for fourth generation language(4GL)?

4 / 15

4. VDU stands for____ ?

5 / 15

5. Which language is directly understood by the computer without translation program?

6 / 15

6. Herman Hollerith developed a machine called____ ?

7 / 15

7. Electronic Delay Storage Automatic Computer (EDSAC) was invented by ___

8 / 15

8. The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from __

9 / 15

9. A bus that connects a computer to Peripheral devices is called ___

10 / 15

10. The operation executed on data stored in registers is called___

11 / 15

11. Which register keeps tracks of the instructions in the program stored in memory?

12 / 15

12. Which addressing mode is most suitable to change the normal sequence of execution of instructions?

13 / 15

13. The pattern of printed lines on most products are called ____ ?

14 / 15

14. Which of the following is used as an intermediate to extend the processor BUS?

15 / 15

15. External devices such as printers, keyboards and modems are known as ___

Your score is

The average score is 33%

0%

HP GK MCQ Click Here
HP Gk McQ Quiz Click Here
HP District Wise Complete NotesClick Here
HP HistoryClick Here
HP GeographyClick Here

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

1. The first calculator that can perform all four arithmetic operations(Addition, Subtraction, Multiplication, Division) was known as____ ?

  1. Pascaline
  2. Slide Rule
  3. Step Reckoner
  4. None of the Above

Answer : Step Reckoner

2. The first computer spreadsheet program was_____ ?

  1. Lotus 1-2-3
  2. MS Excel
  3. Visicalc
  4. None of the Above

Answer : Visicalc

3. Which of the following is an example for fourth generation language(4GL)?

  1. COBOL
  2. PowerBuilder
  3. FORTRAN
  4. None of the Above

Answer : PowerBuilder

4. VDU stands for____ ?

  1. Video Display Unit
  2. Visual Display Unit
  3. Video Divide Unit
  4. None of the Above

Answer : Visual Display Unit

5. Which language is directly understood by the computer without translation program?

  1. BASIC
  2.  Assembly language
  3. Machine language
  4. C language

Answer : Machine language

6. Herman Hollerith developed a machine called____ ?

  1. Pascaline
  2. Analytical engine
  3. Census Tabulator
  4. Tabulating Machine

Answer : Tabulating Machine

7. Electronic Delay Storage Automatic Computer (EDSAC) was invented by ___

  1. Herman Hollerith
  2. JW Mauchy
  3. John Von Neumann
  4. None of the Above

Answer : John Von Neumann

8. The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from __

  1. Hard disk
  2. ROM
  3. RAM
  4. Cache

Answer : Cache

9. A bus that connects a computer to Peripheral devices is called ___

  1. System Bus
  2.  Memory Bus
  3.  Front-Side Bus
  4.  External Bus

Answer : External Bus

10. The operation executed on data stored in registers is called___

  1. Macro-operation
  2.  Micro-operation
  3.  Bit-operation
  4.  None of the Above

Answer : Micro-operation

11. Which register keeps tracks of the instructions in the program stored in memory?

  1. Address Register
  2.  Index Register
  3.  Program Counter
  4.  None of the Above

Answer : Program Counter

12. Which addressing mode is most suitable to change the normal sequence of execution of instructions?

  1. Immediate
  2.  Indirect
  3.  Relative
  4.  None of the Above

Answer : Relative

13. The pattern of printed lines on most products are called ____ ?

  1. OCR
  2.  Prices
  3.  Bar codes
  4. None of the Above

Answer : Bar codes

14. Which of the following is used as an intermediate to extend the processor BUS?

  1. Gateway
  2.  Router
  3.  Connector
  4. Bridge

Answer : Bridge

15. External devices such as printers, keyboards and modems are known as ___

  1. Special Buys
  2.  Add on Devices
  3.  Peripherals
  4.  All of the above

Answer : Peripherals

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5 ( Download Pdf )

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5 >>> Click Here

Read More : Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-4

अगर आप Himachal Pradesh Govt. Exams 2022 ( HPSSC/HPPSC/Naib तहसीलदार/ HP पुलिस/ JOA IT / Clerk ) की तयारी कर रहे हो तो आप हमारे Telegram Channel और Whatsapp Group के साथ जुड़ जाइए क्योंकि हम आपके लिए वहां पर Daily आने वाली हिमाचल प्रदेश सरकारी नौकरी 2022 से सम्बंधित अपडेट्स और Govt. Exam से सम्बन्धित Study Material प्रोवाइड करवाते रहते हैं, वह भी बिल्कुल फ्री में । आप हमारे Telegram Channel और WhatsApp Group के साथ जुड़ने के लिए नीचे दिए गए लिंक पर क्लिक कर सकते हैं।

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment