Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

Facebook
WhatsApp
Telegram

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

नमस्कार दोस्तों आज मैं आप सभी को Computer से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट प्रोवाइड कर रहा हूं यह सभी प्रश्न आगामी HPSSC JOA IT परीक्षा के लिए बहुत ही ज्यादा महत्वपूर्ण है। Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6 Computer से संबंधित प्रश्नों का एक बार ऑनलाइन टेस्ट जरूर देना जिससे यह सारे प्रश्न आसानी से आपको याद हो जाए।

Note :- Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6 देने से पहले नीचे दिए गए प्रश्नों को एक बार अच्छे से पढ़ लें ताकि आप Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6 में अच्छा score कर पाएं ।

आशा करता हूं की Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6 आपकी आगामी परीक्षा के लिए महत्त्वपूर्ण साबित होगी।

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

65

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

1 / 15

1. Which of the following groups consist of only Input devices?

2 / 15

2. USB refers to a __?

3 / 15

3. OCR is used for the preparation of ___?

4 / 15

4. A joystick is primarily used to/for ____ ?

5 / 15

5. The __ may also be called the screen or monitor.

6 / 15

6. What type of devices are computer speakers or headphones?

7 / 15

7. Which of these is a pointing and drop device?

8 / 15

8. A Parallel port is most often used by ____ ?

9 / 15

9. A hard copy would prepared on a ___?

10 / 15

10. The higher the resolution of a monitor, the ___ ?

11 / 15

11. In laser printers, printing is achieved by deflecting laser beam on to ____ surface of a drum.

12 / 15

12. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called ____ ?

13 / 15

13. An example of peripheral equipment is ___ ?

14 / 15

14. Trackball is an example of a/an ___ ?

15 / 15

15. Which is the best position for operating the mouse?

Your score is

The average score is 49%

0%

HP GK MCQ Click Here
HP Gk McQ Quiz Click Here
HP District Wise Complete NotesClick Here
HP HistoryClick Here
HP GeographyClick Here
Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6
Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6

1. Which of the following groups consist of only Input devices?

  1. Mouse, Keyboard, Monitor
  2. Mouse, Keyboard, Printer
  3. Mouse, Keyboard, Plotter
  4. Mouse, Keyboard, Scanner

Answer : Mouse, Keyboard, Scanner

2. USB refers to a __?

  1. Storage device
  2.  Processor
  3.  Port type
  4.  None of the Above

Answer: Port type

3. OCR is used for the preparation of ___?

  1. Electricity bills
  2. Telephone bills
  3.  Insurance premium
  4.  All of the Above

Answer : All of the Above

4. A joystick is primarily used to/for ____ ?

  1. Print text
  2. Draw picture
  3. Computer gaming
  4. None of the Above

Answer : Computer gaming

5. The __ may also be called the screen or monitor.

  1. Scanner
  2. Display
  3. Hard Disk
  4. None of the Above

Answer : Display

6. What type of devices are computer speakers or headphones?

  1. Input
  2. Output
  3. Input / Output
  4. None of the Above

Answer : Output

7. Which of these is a pointing and drop device?

  1. Scanner
  2.  Printer
  3. Keyboard
  4.  Mouse

Answer :  Mouse

8. A Parallel port is most often used by ____ ?

  1. Scanner
  2. Printer
  3. Keyboard
  4. Mouse

Answer : Printer

9. A hard copy would prepared on a ___?

  1. Dot matrix Printer
  2. Plotter
  3. Type Writer Terminal
  4. All of the above

Answer :  All of the above

10. The higher the resolution of a monitor, the ___ ?

  1. Larger the pixels.
  2. Closer together the pixels.
  3. Further apart the pixels.
  4. Less clear the screen is.

Answer : Closer together the pixels.

11. In laser printers, printing is achieved by deflecting laser beam on to ____ surface of a drum.

  1. Magnetic
  2. Electric
  3. Photosensitive
  4. None of the Above

Answer : Photosensitive

12. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called ____ ?

  1. Resolution
  2. Refresh rate
  3. Bandwidth
  4. None of the Above

Answer : Refresh rate

13. An example of peripheral equipment is ___ ?

  1. Printer
  2. CPU
  3. Spread Sheet
  4. None of the Above

Answer : Printer

14. Trackball is an example of a/an ___ ?

  1. Output device
  2.  Printing device
  3.  Pointing device
  4.  None of the Above

Answer : Pointing device

15. Which is the best position for operating the mouse?

  1. Tail away from the user
  2. Tail facing the right
  3. Tail facing the left
  4. Tail towards the user

Answer : Tail towards the user

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6 ( Download Pdf )

Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-6 >>> Click Here

Read More : Top 500 HPSSC JOA IT Online Mock Test Series Quiz-5

अगर आप Himachal Pradesh Govt. Exams 2022 ( HPSSC/HPPSC/Naib तहसीलदार/ HP पुलिस/ JOA IT / Clerk ) की तयारी कर रहे हो तो आप हमारे Telegram Channel और Whatsapp Group के साथ जुड़ जाइए क्योंकि हम आपके लिए वहां पर Daily आने वाली हिमाचल प्रदेश सरकारी नौकरी 2022 से सम्बंधित अपडेट्स और Govt. Exam से सम्बन्धित Study Material प्रोवाइड करवाते रहते हैं, वह भी बिल्कुल फ्री में । आप हमारे Telegram Channel और WhatsApp Group के साथ जुड़ने के लिए नीचे दिए गए लिंक पर क्लिक कर सकते हैं।

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment