Daily Himachal GK Ticker
🚀 Welcome to DailyHimachalGK.Com - Himachal's No.1 Educational Portal |HP GK |HP Current Affairs |HP Govt Jobs |HP Giriraj Current Affairs |HP Geography MCQ Quiz |HP GK One Liner |HP GK PDF |HPPSC |HPRCA |HP Patwari |HP TET |JBT Commission |Notifications |All Govt Jobs |
WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now

Today Current Affairs 20 August 2025

Today Current Affairs 20 August 2025 : Hello, Friends In this post, we will discuss the Daily Current Affairs 20 August 2025, covering important updates from The Tribune, Amar Ujala, Divya Himachal & Other Media Portal.

Daily Current Affairs 20 August 2025 will be highly beneficial for candidates preparing for various HP government exams such as Railway, SSC, Banking, UPSC, HPPSC, HPSSC, HP Police, HP Patwari, HP Police Constable, HAS, HPAS, Allied Services Exams, HP TET, and more. Staying updated with these current affairs will help candidates enhance their general awareness and exam preparation effectively.

Today Current Affairs 2025 Overview

Post NameDaily Current Affairs
Date20 August 2025
Total Questions20
CategoryCurrent Affairs
LanguageHindi/English
Join Whatsapp ChannelClick Here
Latest HP Govt JobsClick Here

Today Current Affairs 20 August 2025 (Hindi)

1. हाल ही में किस राज्य के राज्यपाल अजय कुमार भल्ला को नागालैंड के राज्यपाल का अतिरिक्त प्रभार सौंपा गया है?
A. असम
B. त्रिपुरा
C. मेघालय
D. मणिपुर

उत्तर: D. मणिपुर

2. उप राष्ट्रपति पद के लिए एनडीए के उम्मीदवार राधाकृष्णन वर्तमान में किस राज्य के राज्यपाल हैं?
A. महाराष्ट्र
B. कर्नाटक
C. ओडिशा
D. तेलंगाना

उत्तर: A. महाराष्ट्र

3. भारत किस शहर में पहली बार एशियाई ओपन शॉर्ट ट्रैक स्पीड स्केटिंग ट्रॉफी 2025 की मेजबानी करेगा?
A. श्रीनगर
B. भोपाल
C. गुवाहटी
D. देहरादून

उत्तर: D. देहरादून

4. हाल ही में किस देश ने वर्ष 2036 से पहले शुक्र ग्रह पर पुनः जाने के लिए ‘वेनेरा-डी मिशन’ लॉन्च करने की घोषणा की है?
A. रूस
B. चीन
C. भारत
D. अमेरिका

उत्तर: A. रूस

5. भारत का इलेक्ट्रॉनिक्स निर्यात 2025-26 की पहली तिमाही में 2024-25 की इसी तिमाही की तुलना में कितना प्रतिशत अधिक बढ़ गया?
A. 37%
B. 47%
C. 57%
D. 67%

उत्तर: B. 47%

6. केंद्रीय मंत्री पीयूष गोयल ने किस शहर में “मौली” नामक भारत के पहले महिला-संचालित स्वच्छ स्ट्रीट फ़ूड हब का उद्घाटन किया है?
A. दिल्ली
B. सूरत
C. गुरुग्राम
D. मुंबई

उत्तर: C. गुरुग्राम

7. हाल ही में किस शहर में विश्‍व मानव रोबोट खेल में जापान समेत 16 देशों के 500 से अधिक मानव रोबोट ने भाग लिया?
A. बीजिंग
B. टोक्यो
C. न्यूयॉर्क
D. लंदन

उत्तर: A. बीजिंग

8. जुलाई, 2025 में भारत का निर्यात 7.3% बढ़कर लगभग कितने अरब डॉलर पर पहुंच गया है?
A. 17 अरब डॉलर
B. 27 अरब डॉलर
C. 37 अरब डॉलर
D. 47 अरब डॉलर

उत्तर: C. 37 अरब डॉलर

9. भारत को वर्ष 2025 की मानव विकास रिपोर्ट (HDR) में 193 देशों और क्षेत्रों में से कौन-सा स्थान प्राप्त हुआ है?
A. 120वाँ
B. 130वाँ
C. 140वाँ
D. 150वाँ

उत्तर: B. 130वाँ

10. NPCI के राज्यवार डेटा के अनुसार, UPI यूजर की संख्या के मामले में कौन-सा राज्य शीर्ष पर है?
A. उत्तर प्रदेश
B. राजस्थान
C. महाराष्ट्र
D. केरल

उत्तर: C. महाराष्ट्र

11. भारत में प्रतिवर्ष अक्षय ऊर्जा के विकास और अपनाने के बारे में जागरूकता बढ़ाने के लिए “अक्षय ऊर्जा दिवस” कब मनाया गया है?
A. 19 अगस्त
B. 20 अगस्त
C. 21 अगस्त
D. 22 अगस्त

उत्तर: B. 20 अगस्त

12. संसदीय कार्य मंत्रालय के ‘युवा संसद कार्यक्रम’ में लगभग कितने छात्र शामिल हुए?
A. 05 लाख
B. 06 लाख
C. 07 लाख
D. 08 लाख

उत्तर: A. 05 लाख

13. RBI समिति ने वित्त में जिम्मेदार एआई अपनाने के लिए कितनी कार्रवाई योग्य सिफारिशें की हैं?
A. 23 सिफारिशें
B. 26 सिफारिशें
C. 36 सिफारिशें
D. 56 सिफारिशें

उत्तर: B. 26 सिफारिशें

14. भारत में क्रूज पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए कहाँ 18 अगस्त, 2025 को ‘वाटरवेज टू वंडर’ क्रूज पर्यटन सम्मेलन का आयोजन किया गया?
A. मुंबई में
B. नई दिल्ली में
C. चेन्नई में
D. भोपाल में

उत्तर: A. मुंबई में

15. NHAI द्वारा लॉन्च होने के चार दिनों के अन्दर लगभग कितने लाख से अधिक “फास्टैग का वार्षिक पास” लॉन्च हो गया?
A. 03 लाख
B. 05 लाख
C. 07 लाख
D. 09 लाख

उत्तर: B. 05 लाख

Today Current Affairs 20 August 2025 (English)

1. Recently, the Governor of which state, Ajay Kumar Bhalla, has been given the additional charge of Governor of Nagaland?
A. Assam
B. Tripura
C. Meghalaya
D. Manipur

Answer: D. Manipur

2. NDA’s candidate for the post of Vice President, Radhakrishnan, is currently the Governor of which state?
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Odisha
D. Telangana

Answer: A. Maharashtra

3. In which city will India host the Asian Open Short Track Speed Skating Trophy 2025 for the first time?
A. Srinagar
B. Bhopal
C. Guwahati
D. Dehradun

Answer: D. Dehradun

4. Recently, which country has announced to launch ‘Venera-D Mission’ to revisit Venus before the year 2036?
A. Russia
B. China
C. India
D. America

Answer: A. Russia

5. India’s electronics exports grew by what percentage in the first quarter of 2025-26 as compared to the same quarter of 2024-25?
A. 37%
B. 47%
C. 57%
D. 67%

Answer: B. 47%

6. In which city has Union Minister Piyush Goyal inaugurated India’s first women-run clean street food hub called “Mouli”?
A. Delhi
B. Surat
C. Gurgaon
D. Mumbai

Answer: C. Gurgaon

7. Recently, more than 500 human robots from 16 countries including Japan participated in the World Human Robot Games in which city?
A. Beijing
B. Tokyo
C. New York
D. London

Answer: A. Beijing

8. India’s exports have increased by 7.3% to approximately how many billion dollars in July 2025?
A. 17 billion dollars
B. 27 billion dollars
C. 37 billion dollars
D. 47 billion dollars

Answer: C. 37 billion dollars

9. Which position has India got among 193 countries and regions in the Human Development Report (HDR) of the year 2025?
A. 120th
B. 130th
C. 140th
D. 150th

Answer: B. 130th

10. According to the state-wise data of NPCI, which state is at the top in terms of the number of UPI users?
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer: C. Maharashtra

11. When is “Akshay Urja Diwas” celebrated every year in India to raise awareness about the development and adoption of renewable energy?
A. 19 August
B. 20 August
C. 21 August
D. 22 August

Answer: B. 20 August

12. Approximately how many students participated in the ‘Youth Parliament Program’ of the Ministry of Parliamentary Affairs?
A. 05 lakh
B. 06 lakh
C. 07 lakh
D. 08 lakh

Answer: A. 05 lakh

13. How many actionable recommendations has the RBI committee made for adopting responsible AI in finance?
A. 23 recommendations
B. 26 recommendations
C. 36 recommendations
D. 56 recommendations

Answer: B. 26 recommendations

14. Where was the ‘Waterways to Wonder’ cruise tourism conference organized on August 18, 2025 to promote cruise tourism in India?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Bhopal

Answer: A. Mumbai

15. Within four days of its launch by NHAI, more than how many lakh “FASTag Annual Pass” were launched?
A. 03 lakh
B. 05 lakh
C. 07 lakh
D. 09 lakh

Answer: B. 05 lakh

HP GK NotesClick Here
HP Giriraj Current AffairsClick Here
Daily Himachal GK Topic Wise PDFClick Here
HP District Wise GK One Liner QnAClick Here
HP Govt JobsClick Here
Join Whatsapp ChannelClick Here
Download HIM IQ Quiz AppDownload Now
हर रोज HP GK, HP Current Affairs, Latest HP Govt Jobs 2025 की Updates पाने के लिए हमारे WhatsApp Group और Telegram Channel को Join करें

Dailyhimachalgk.com provides timely updates on Himachal Pradesh Government Jobs and job opportunities across India. We offer free resources, including HP GK, HP Govt Jobs, HP Exam Previous Year Question Papers, General Knowledge, Current Affairs etc. Join our social media groups for more updates and support in your government job preparation.

WhatsApp
error: Content is protected !!