Daily Himachal GK Ticker
🚀 Welcome to DailyHimachalGK.Com - Himachal's No.1 Educational Portal |HP GK |HP Current Affairs |HP Govt Jobs |HP Giriraj Current Affairs |HP Geography MCQ Quiz |HP GK One Liner |HP GK PDF |HPPSC |HPRCA |HP Patwari |HP TET |JBT Commission |Notifications |All Govt Jobs |
WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now

Daily Current Affairs 22 September 2025 (हिंदी करंट अफेयर्स)

Daily Current Affairs 22 September 2025 : Hello, Friends In this post, we will discuss the Daily Current Affairs 22 September 2025, covering important updates from The Tribune, Amar Ujala, Divya Himachal & Other Media Portal.

Today Current Affairs 22 September 2025 will be highly beneficial for candidates preparing for various HP government exams such as Railway, SSC, Banking, UPSC, HPPSC, HPSSC, HP Police, HP Patwari, HP Police Constable, HAS, HPAS, Allied Services Exams, HP TET, and more. Staying updated with these current affairs will help candidates enhance their general awareness and exam preparation effectively.

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs 2025 Overview

Post NameDaily Current Affairs
Date22 September 2025
Total Questions20
CategoryCurrent Affairs
Languageहिंदी/English
Join Whatsapp ChannelClick Here
Latest HP Govt JobsClick Here

Daily Current Affairs 22 September 2025 (हिंदी)

1. हाल ही में, अमेरिकी राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रंप ने H1-B वीजा के लिए आवेदन शुल्क को बढ़ाकर कितना कर दिया है?
A) $50,000
B) $75,000
C) $1,00,000
D) $1,50,000

उत्तर: 1 लाख डॉलर ($100,000)

2. सीमा सड़क संगठन (BRO) के प्रोजेक्ट विजयक ने 21 सितंबर, 2025 को कहाँ अपना 15 वां स्थापना दिवस मनाया है?
A) लेह
B) कारगिल
C) श्रीनगर
D) जम्मू

उत्तर: कारगिल में

3. हाल ही में किस राज्य सरकार ने बाढ़ पीड़ितों को राहत देने हेतु विधानसभा का विशेष सत्र बुलाने का फैसला किया है?
A) पंजाब
B) हरियाणा
C) उत्तर प्रदेश
D) बिहार

उत्तर: पंजाब सरकार

4. किसके द्वारा मेक इन इंडिया पहल के एक दशक पूरे होने के उपलक्ष्य में स्मारक सिक्का जारी किया गया है?
A) नरेंद्र मोदी
B) निर्मला सीतारमण
C) पीयूष गोयल
D) अमित शाह

उत्तर: केंद्रीय मंत्री पीयूष गोयल

5. हाल ही में भारत द्वारा कहाँ डांडिया और गरबा रास का कार्यक्रम आयोजित किया गया?
A) काठमांडू
B) कोलंबो
C) ढाका
D) दुबई

उत्तर: ढाका में

6. हाल ही में किसके द्वारा भारत-यूएई उच्‍चस्‍तरीय संयुक्‍त कार्यबल की 13वीं बैठक की सह-अध्‍यक्षता की गई?
A) अमित शाह
B) पीयूष गोयल
C) एस. जयशंकर
D) राजनाथ सिंह

उत्तर: केंद्रीय मंत्री पीयूष गोयल

7. हाल ही में रूसी मिग-31 लड़ाकू विमानों ने किस यूरोपीय देश के हवाई क्षेत्र का उल्लंघन किया है?
A) लातविया
B) एस्टोनिया
C) लिथुआनिया
D) फिनलैंड

उत्तर: एस्टोनिया

8. हुरुन इंडिया वेल्थ रिपोर्ट 2025 के अनुसार, भारत में ₹ 8.5 करोड़ से अधिक संपत्ति वाले परिवार की संख्या कितनी हो गई है?
A) 7.5 लाख
B) 8.71 लाख
C) 9 लाख
D) 10 लाख

उत्तर: 8.71 लाख परिवार

9. हाल ही में किस देश ने वर्ष 2030 तक कार्बन उत्सर्जन में 43% की कटौती और 2050 तक शुद्ध-शून्य उत्सर्जन तक पहुंचने की घोषणा की है?
A) भारत
B) ऑस्ट्रेलिया
C) अमेरिका
D) जापान

उत्तर: ऑस्ट्रेलिया

10. प्रधानमंत्री श्री नरेन्द्र मोदी ने किस राज्य में 34,200 करोड़ रुपये से अधिक के विकास कार्यों का लोकार्पण और शिलान्यास किया है?
A) महाराष्ट्र
B) गुजरात
C) राजस्थान
D) मध्य प्रदेश

उत्तर: भावनगर (गुजरात)

11. हाल ही में “यात्री सेवा दिवस, 2025” का शुभारंभ कहाँ स्थित हिंडन हवाई अड्डे से किया गया?
A) लखनऊ
B) गाजियाबाद
C) दिल्ली
D) मेरठ

उत्तर: गाजियाबाद

12. हाल ही में भारत और अमेरिका के बीच संयुक्त सैन्य अभ्यास ‘युद्ध अभ्यास’ का 21वां संस्करण कहाँ संपन्न हुआ है?
A) टेक्सास
B) कैलिफ़ोर्निया
C) अलास्का
D) हवाई

उत्तर: अलास्का में

13. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने कहाँ राष्ट्रीय समुद्री विरासत परिसर की प्रगति की समीक्षा की है?
A) पोरबंदर
B) लोथल
C) द्वारका
D) वेरावल

उत्तर: लोथल में

14. चीफ ऑफ डिफेंस स्टाफ 22 सितंबर 2025 को कहाँ त्रि-सेवा अकादमिक प्रौद्योगिकी कार्यशाला (टी-सैट्स) का उद्घाटन करेंगे?
A) मुंबई
B) नई दिल्ली
C) बेंगलुरु
D) हैदराबाद

उत्तर: नई दिल्ली में

15. हाल ही में किस देश ने गाजा में स्‍थायी संघर्ष विराम तथा बंधकों की रिहाई के UNSC के प्रस्‍ताव पर पुन: वीटो कर दिया है?
A) रूस
B) अमेरिका
C) चीन
D) फ्रांस

उत्तर: अमेरिका

16. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में अस्पृश्यता को समाप्त करने की बात की गई है?
A) अनुच्छेद 15
B) अनुच्छेद 16
C) अनुच्छेद 17
D) अनुच्छेद 18

उत्तर: अनुच्छेद 17

17. विश्व की सबसे लंबी नदी कौन सी है?
A) अमेज़न नदी
B) नील नदी
C) गंगा नदी
D) यांग्त्सी नदी

उत्तर: नील नदी

18. इंटरनेट का आविष्कार किसने किया था?
A) टिम बर्नर्स-ली
B) चार्ल्स बैबेज
C) डेनिस रिची
D) बिल गेट्स

उत्तर: टिम बर्नर्स-ली

19. किस ग्रह को पृथ्वी की जुड़वाँ बहन के रूप में जाना जाता है?
A) मंगल
B) शुक्र
C) शनि
D) बुध

उत्तर: शुक्र ग्रह

20. भारत का सबसे छोटा राज्य क्षेत्रफल के अनुसार कौन सा है?
A) त्रिपुरा
B) नागालैंड
C) सिक्किम
D) गोवा

उत्तर: गोवा

Daily Current Affairs One Liner 22 September 2025

. Recently, how much did US President Donald Trump increase the application fee for H1-B visas?
Answer: $100,000

2. Where did the Border Roads Organisation (BRO)’s Project Vijayak celebrate its 15th foundation day on September 21, 2025?
Answer: Kargil

3. Which state government recently decided to convene a special session of the Legislative Assembly to provide relief to flood victims?
Answer: Punjab Government

4. Who has issued a commemorative coin to mark the completion of a decade of the Make in India initiative?
Answer: Union Minister Piyush Goyal

5. Where did India recently organize a Dandiya and Garba Raas event?
Answer: Dhaka

6. Who recently co-chaired the 13th meeting of the India-UAE High-Level Joint Task Force?
Answer: Union Minister Piyush Goyal

7. Which European country’s airspace was recently violated by Russian MiG-31 fighter jets?
Answer: Estonia

8. According to the Hurun India Wealth Report 2025, how many families in India have assets worth more than ₹8.5 crore?
Answer: 8.71 lakh families

9. Which country recently announced a 43% reduction in carbon emissions by 2030 and reaching net-zero emissions by 2050?
Answer: Australia

10. In which state did Prime Minister Narendra Modi inaugurate and lay the foundation stone for development projects worth more than ₹34,200 crore?
Answer: Bhavnagar (Gujarat)

11. Where was the “Yatri Seva Diwas 2025” recently launched from Hindon Airport?
Answer: Ghaziabad

12. Where did the 21st edition of the joint military exercise ‘Yudh Abhyas’ between India and the United States recently conclude?
Answer: Alaska

13. Where did Prime Minister Narendra Modi review the progress of the National Maritime Heritage Complex?
Answer: Lothal

14. Where will the Chief of Defence Staff inaugurate the Tri-Services Academic Technology Workshop (T-SATS) on September 22, 2025?
Answer: New Delhi

15. Which country recently vetoed the UNSC resolution calling for a permanent ceasefire and hostage release in Gaza?
Answer: The United States

16. Which article of the Indian Constitution talks about the abolition of untouchability?
Answer: Article 17

17. Which is the longest river in the world?
Answer: Nile River

18. Who invented the Internet?
Answer: Tim Berners-Lee

19. Which of the following planets is known as Earth’s twin sister?
Answer: Venus

20. Which is the smallest state of India in terms of area?
Answer: Goa

More Pages

HP GK NotesClick Here
HP Giriraj Current AffairsClick Here
Daily Himachal GK Topic Wise PDFClick Here
HP District Wise GK One Liner QnAClick Here
HP Govt JobsClick Here
Join Whatsapp ChannelClick Here
Download HIM IQ Quiz AppDownload Now
हर रोज HP GK, HP Current Affairs, Latest HP Govt Jobs 2025 की Updates पाने के लिए हमारे WhatsApp Group और Telegram Channel को Join करें

Dailyhimachalgk.com provides timely updates on Himachal Pradesh Government Jobs and job opportunities across India. We offer free resources, including HP GK, HP Govt Jobs, HP Exam Previous Year Question Papers, General Knowledge, Current Affairs etc. Join our social media groups for more updates and support in your government job preparation.

WhatsApp
error: Content is protected !!