Daily Himachal GK Ticker
🚀 Welcome to DailyHimachalGK.Com - Himachal's No.1 Educational Portal |HP GK |HP Current Affairs |HP Govt Jobs |HP Giriraj Current Affairs |HP Geography MCQ Quiz |HP GK One Liner |HP GK PDF |HPPSC |HPRCA |HP Patwari |HP TET |JBT Commission |Notifications |All Govt Jobs |
WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now

Daily Current Affairs 18 September 2025 (हिंदी करंट अफेयर्स)

Daily Current Affairs 18 September 2025 : Hello, Friends In this post, we will discuss the Daily Current Affairs 18 September 2025, covering important updates from The Tribune, Amar Ujala, Divya Himachal & Other Media Portal.

Today Current Affairs 18 September 2025 will be highly beneficial for candidates preparing for various HP government exams such as Railway, SSC, Banking, UPSC, HPPSC, HPSSC, HP Police, HP Patwari, HP Police Constable, HAS, HPAS, Allied Services Exams, HP TET, and more. Staying updated with these current affairs will help candidates enhance their general awareness and exam preparation effectively.

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs 2025 Overview

Post NameDaily Current Affairs
Date18 September 2025
Total Questions20
CategoryCurrent Affairs
Languageहिंदी/English
Join Whatsapp ChannelClick Here
Latest HP Govt JobsClick Here

Daily Current Affairs 18 September 2025 (हिंदी)

1. नेपाल ने सरकार विरोधी प्रदर्शनों के पीड़ितों को श्रद्धांजलि देने के लिए किस तारीख को ‘राष्ट्रीय शोक दिवस’ के रूप में मनाने की घोषणा की है?
a) 15 सितंबर
b) 16 सितंबर
c) 17 सितंबर
d) 18 सितंबर

उत्तर: 17 सितंबर

2. केंद्रीय गृह मंत्री अमित शाह ने किस शहर में भारत के सबसे बड़े और आधुनिक खेल परिसर का उद्घाटन किया है?
a) नई दिल्ली
b) मुंबई
c) अहमदाबाद
d) जयपुर

उत्तर: अहमदाबाद

3. फ्रीडम एज सैन्य अभ्यास का आयोजन संयुक्त राज्य अमेरिका, दक्षिण कोरिया और किस देश द्वारा संयुक्त रूप से किया जाता है?
a) जापान
b) ऑस्ट्रेलिया
c) फ्रांस
d) ब्रिटेन

उत्तर: जापान

4. केन्द्रीय गृह मंत्री अमित शाह ने कहाँ एंटी-नार्कोटिक्स टास्क फोर्स (ANTF) प्रमुखों के दूसरे राष्ट्रीय सम्मेलन के उद्घाटन सत्र को संबोधित किया है?
a) बेंगलुरु
b) नई दिल्ली
c) लखनऊ
d) चंडीगढ़

उत्तर: नई दिल्ली

5. हाल ही में भारतीय नौसेना ने समुद्री सुरक्षा मजबूत करने के लिए कौन-सा स्वदेशी युद्ध पोत अपने बेड़े में शामिल किया है?
a) मोरमुगाओ
b) विक्रांत
c) एंड्रोथ
d) चेन्नई

उत्तर: एंड्रोथ

6. जुलाई 2025 तक पूर्वोत्तर भारत में कितने किलोमीटर लंबे राष्ट्रीय राजमार्गों का निर्माण किया गया है?
a) 15,500 किमी
b) 16,207 किमी
c) 17,000 किमी
d) 18,200 किमी

उत्तर: 16,207 किलोमीटर

7. अगस्त 2025 में थोक मूल्य सूचकांक (WPI) आधारित मुद्रास्फीति बढ़कर कितना प्रतिशत हो गई है?
a) 0.25%
b) 0.40%
c) 0.52%
d) 0.75%

उत्तर: 0.52%

8. भारतीय नौसेना जहाज कदमत्त 15 सितंबर 2025 को किस देश में सद्भावना यात्रा के लिए पहुँचा है?
a) ऑस्ट्रेलिया
b) फिजी
c) श्रीलंका
d) मॉरीशस

उत्तर: फिजी

9. हाल ही में असम और पूर्वोत्तर भारत के कुछ हिस्सों में कितनी तीव्रता का भूकंप आया?
a) 5.2
b) 5.5
c) 5.8
d) 6.0

उत्तर: 5.8

10. हाल ही में किस देश में सबिता भंडारी को पहली महिला अटॉर्नी जनरल नियुक्त किया गया है?
a) भारत
b) नेपाल
c) भूटान
d) श्रीलंका

उत्तर: नेपाल

11. पीएम विश्वकर्मा योजना वर्ष 2023 में किस तारीख को शुरू की गई थी?
a) 15 अगस्त
b) 17 सितंबर
c) 2 अक्टूबर
d) 25 दिसंबर

उत्तर: 17 सितंबर

12. वर्तमान में केंद्र सरकार द्वारा नशा मुक्त भारत अभियान (NMBA) कितने जिलों में चलाया जा रहा है?
a) 300 जिले
b) 350 जिले
c) 372 जिले
d) 400 जिले

उत्तर: 372 जिले

13. भारत के GDP की उत्सर्जन तीव्रता वर्ष 2005 से 2020 के बीच कितने प्रतिशत कम हो गई है?
a) 28%
b) 30%
c) 36%
d) 40%

उत्तर: 36%

14. हाल ही में नई दिल्ली स्थित अखिल भारतीय आयुर्वेद संस्थान (AIIA) का नया निदेशक किसे नियुक्त किया गया है?
a) प्रो. संजय राय
b) प्रो. प्रदीप कुमार प्रजापति
c) प्रो. अशोक शर्मा
d) प्रो. राजेश अग्रवाल

उत्तर: प्रोफेसर प्रदीप कुमार प्रजापति

15. वर्तमान में भारतीय ऑटोमोबाइल उद्योग कितनी मिलियन से अधिक प्रत्यक्ष और अप्रत्यक्ष नौकरियों का सृजन करता है?
a) 30 मिलियन
b) 32 मिलियन
c) 35 मिलियन
d) 40 मिलियन

उत्तर: 35 मिलियन नौकरियां

16. भारत में ब्रिटिश शासन की शुरुआत के संदर्भ में कौन-सा युद्ध महत्वपूर्ण है?
a) पानीपत का युद्ध
b) प्लासी का युद्ध
c) बक्सर का युद्ध
d) मैसूर का युद्ध

उत्तर: प्लासी का युद्ध

17. भारतीय संविधान की कौन-सी अनुसूची राज्यसभा में सीटों के आवंटन से संबंधित है?
a) प्रथम अनुसूची
b) द्वितीय अनुसूची
c) तृतीय अनुसूची
d) चतुर्थ अनुसूची

उत्तर: चतुर्थ अनुसूची

18. सतलज नदी किस दर्रे से होकर भारत में प्रवेश करती है?
a) नाथू ला
b) शिपकी ला
c) रोहतांग पास
d) जोजिला पास

उत्तर: शिपकी ला

19. किस इतिहासकार ने समुद्रगुप्त को “भारत का नेपोलियन” कहा?
a) रोमिला थापर
b) आर.सी. मजूमदार
c) वी. ए. स्मिथ
d) के.पी. जयसवाल

उत्तर: वी. ए. स्मिथ

20. राज्यों में संवैधानिक तंत्र के विफल होने की स्थिति में किस अनुच्छेद के तहत राष्ट्रपति शासन लगाया जाता है?
a) अनुच्छेद 352
b) अनुच्छेद 356
c) अनुच्छेद 360
d) अनुच्छेद 368

उत्तर: अनुच्छेद 356

Daily Current Affairs One Liner 18 September 2025

1. Nepal has declared which date as a ‘National Day of Mourning’ to pay tribute to the victims of anti-government protests?
Answer: 17 September

2. Union Home Minister Amit Shah inaugurated India’s largest and most modern sports complex in which city?
Answer: Ahmedabad

3. The Freedom Edge military exercise is jointly organized by the United States, South Korea, and which country?
Answer: Japan

4. Where did Union Home Minister Amit Shah address the inaugural session of the second National Conference of Anti-Narcotics Task Force (ANTF) Chiefs?
Answer: New Delhi

5. Which indigenously developed warship has the Indian Navy recently inducted into its fleet to strengthen maritime security?
Answer: Androth

6. How many kilometers of national highways have been constructed in Northeast India by July 2025?
Answer: 16,207 kilometers

7. What percentage has the Wholesale Price Index (WPI)-based inflation increased to in August 2025?
Answer: 0.52%

8. Indian Naval Ship Kadmatt arrived in which country on September 15, 2025, for a goodwill visit as part of its three-month deployment?
Answer: Fiji

9. What magnitude earthquake recently struck Assam and parts of Northeast India?
Answer: 5.8

10. Recently in which country Sabita Bhandari has been appointed as the first woman Attorney General?
Answer: Nepal

11. On what date in 2023 was the PM Vishwakarma Yojana launched by the Government of India?
Answer: 17 September

12. In how many identified districts is the Nasha Mukt Bharat Abhiyan (NMBA) currently being implemented by the central government?
Answer: 372 districts

13. By what percentage has the emission intensity of India’s GDP decreased between 2005 and 2020?
Answer: 36%

14. Who has recently been appointed the new Director of the All-India Institute of Ayurveda (AIIA) in New Delhi?
Answer: Professor Pradeep Kumar Prajapati

15. Currently, the Indian automobile industry creates over how many millions direct and indirect jobs?
Answer: 35 million jobs

16. Which war is important in the context of the beginning of British rule in India?
Answer: Battle of Plassey

17. Which Schedule of the Indian Constitution deals with the allocation of seats in the Rajya Sabha?
Answer: Fourth Schedule

18. Through which pass does the Sutlej River enter India?
Answer: Shipki La

19. Which historian called Samudragupta “Napoleon of India”?
Answer: V. A. Smith

20. Under which Article is ‘President’s Rule’ imposed in case of failure of the constitutional machinery in the states?
Answer: Article 356

More Pages

HP GK NotesClick Here
HP Giriraj Current AffairsClick Here
Daily Himachal GK Topic Wise PDFClick Here
HP District Wise GK One Liner QnAClick Here
HP Govt JobsClick Here
Join Whatsapp ChannelClick Here
Download HIM IQ Quiz AppDownload Now
हर रोज HP GK, HP Current Affairs, Latest HP Govt Jobs 2025 की Updates पाने के लिए हमारे WhatsApp Group और Telegram Channel को Join करें

Dailyhimachalgk.com provides timely updates on Himachal Pradesh Government Jobs and job opportunities across India. We offer free resources, including HP GK, HP Govt Jobs, HP Exam Previous Year Question Papers, General Knowledge, Current Affairs etc. Join our social media groups for more updates and support in your government job preparation.

WhatsApp
error: Content is protected !!