Daily Himachal GK Ticker
🚀 Welcome to DailyHimachalGK.Com - Himachal's No.1 Educational Portal |HP GK |HP Current Affairs |HP Govt Jobs |HP Giriraj Current Affairs |HP Geography MCQ Quiz |HP GK One Liner |HP GK PDF |HPPSC |HPRCA |HP Patwari |HP TET |JBT Commission |Notifications |All Govt Jobs |
WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now

Daily Current Affairs 19 September 2025 (हिंदी करंट अफेयर्स)

Daily Current Affairs 19 September 2025 : Hello, Friends In this post, we will discuss the Daily Current Affairs 19 September 2025, covering important updates from The Tribune, Amar Ujala, Divya Himachal & Other Media Portal.

Today Current Affairs 19 September 2025 will be highly beneficial for candidates preparing for various HP government exams such as Railway, SSC, Banking, UPSC, HPPSC, HPSSC, HP Police, HP Patwari, HP Police Constable, HAS, HPAS, Allied Services Exams, HP TET, and more. Staying updated with these current affairs will help candidates enhance their general awareness and exam preparation effectively.

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs 2025 Overview

Post NameDaily Current Affairs
Date19 September 2025
Total Questions20
CategoryCurrent Affairs
Languageहिंदी/English
Join Whatsapp ChannelClick Here
Latest HP Govt JobsClick Here

Daily Current Affairs 19 September 2025 (हिंदी)

1. हाल ही में किस देश ने वर्ष 2027 में शंघाई सहयोग संगठन (SCO) शिखर सम्मेलन की मेजबानी की घोषणा की है?
A) भारत
B) चीन
C) पाकिस्तान
D) रूस

उत्तर: पाकिस्तान

2. सितंबर 2025 में हिंडन हवाई अड्डे से अखिल भारतीय ‘यात्री सेवा दिवस 2025’ का शुभारंभ किसके द्वारा किया गया?
A) ज्योतिरादित्य सिंधिया
B) केंद्रीय मंत्री राममोहन नायडू
C) निर्मला सीतारमण
D) राजनाथ सिंह

उत्तर: केंद्रीय मंत्री राममोहन नायडू

3. हाल ही में किस राज्य में अनाथ बच्चों को वित्तीय सहायता प्रदान करने हेतु ‘अंबु करंगल योजना’ का शुभारंभ किया गया है?
A) केरल
B) कर्नाटक
C) तमिलनाडु
D) आंध्र प्रदेश

उत्तर: तमिलनाडु

4. वर्ष 2025 में हवाई यात्रियों की संख्या बढ़कर लगभग कितने करोड़ हो गई है?
A) 15 करोड़
B) 20 करोड़
C) 25 करोड़
D) 30 करोड़

उत्तर: 25 करोड़

5. हाल ही में किस राज्य में तीन दिवसीय जीआई टैग प्राप्त 14वें सिराराखोंग हथेई मिर्च महोत्सव का शुभारंभ किया गया है?
A) नागालैंड
B) मणिपुर
C) असम
D) मेघालय

उत्तर: मणिपुर

6. हाल ही में अगस्त 2025 के लिए अपनी मासिक ‘सचिवालय सुधार’ रिपोर्ट का 25वां संस्करण किसके द्वारा जारी किया गया है?
A) वित्त मंत्रालय
B) प्रशासनिक सुधार और लोक शिकायत विभाग
C) गृह मंत्रालय
D) नीति आयोग

उत्तर: प्रशासनिक सुधार और लोक शिकायत विभाग

7. सितंबर 2025 में संयुक्त राष्ट्र ने दूसरी बार यूएन वीमेन की कार्यकारी निदेशक किसे नियुक्त किया है?
A) मिशेल बैशलेट
B) डॉ. सीमा सामी बहूस
C) अमीना जे मोहम्मद
D) सुषमा स्वराज

उत्तर: डॉ. सीमा सामी बहूस

8. हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा महिला आर्थिक सशक्तिकरण (WEE) सूचकांक विकसित किया गया है?
A) मध्य प्रदेश
B) उत्तर प्रदेश
C) गुजरात
D) महाराष्ट्र

उत्तर: उत्तर प्रदेश

9. भारत सरकार द्वारा बिहार के किस शहर में ‘पीएम विश्वकर्मा एवं राष्ट्रीय एससी-एसटी हब मेगा कॉन्क्लेव’ का आयोजन किया गया?
A) पटना
B) गया
C) बोधगया
D) दरभंगा

उत्तर: बोधगया

10. केंद्र द्वारा 15वें वित्त आयोग के अनुदान के अंतर्गत किस राज्य के ग्रामीण स्थानीय निकायों के लिए 342 करोड़ रुपये से अधिक जारी किए गए हैं?
A) कर्नाटक और झारखंड
B) तमिलनाडु और असम
C) उत्तर प्रदेश और गुजरात
D) राजस्थान और बिहार

उत्तर: तमिलनाडु और असम

11. हाल ही में प्रधानमंत्री श्री नरेंद्र मोदी ने किस राज्य से ‘आदि कर्मयोगी अभियान’ का शुभारंभ किया है?
A) राजस्थान
B) छत्तीसगढ़
C) मध्य प्रदेश
D) झारखंड

उत्तर: मध्य प्रदेश

12. किस मंत्रालय ने बहुमूल्य धातुओं के लिए भारतीय महासागर के नए हिस्से का अन्वेषण करने के लिए आईएसए के साथ समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
A) पर्यावरण मंत्रालय
B) विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय
C) पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय
D) इस्पात मंत्रालय

उत्तर: पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय

13. भारत सरकार द्वारा किस अवधि को ‘जनजातीय गौरव वर्ष’ के रूप में घोषित किया गया है?
A) 15 अगस्त 2024 – 15 अगस्त 2025
B) 15 नवंबर 2024 – 15 नवंबर 2025
C) 2 अक्टूबर 2024 – 2 अक्टूबर 2025
D) 26 जनवरी 2025 – 26 जनवरी 2026

उत्तर: 15 नवंबर 2024 – 15 नवंबर 2025

14. वर्तमान में कितने राज्यों ने लॉजिस्टिक्स को उद्योग का दर्जा दिया है, जिससे कर लाभ और प्रोत्साहन प्राप्त हो रहे हैं?
A) 15 राज्य
B) 17 राज्य
C) 19 राज्य
D) 21 राज्य

उत्तर: 19 राज्य

15. 17 सितंबर, 2025 को किस विभाग ने ‘स्वच्छता ही सेवा-2025’ अभियान शुरू किया है?
A) स्वास्थ्य मंत्रालय
B) खाद्य एवं सार्वजनिक वितरण विभाग
C) शिक्षा मंत्रालय
D) ग्रामीण विकास मंत्रालय

उत्तर: खाद्य एवं सार्वजनिक वितरण विभाग

16. आपातकाल की स्थिति में मौलिक अधिकारों को निलंबित करने की शक्ति किसके पास होती है?
A) प्रधानमंत्री
B) संसद
C) राष्ट्रपति
D) सर्वोच्च न्यायालय

उत्तर: राष्ट्रपति

17. ‘कैवल्य’ शब्द किस धर्म से संबंधित है?
A) बौद्ध धर्म
B) जैन धर्म
C) वैदिक धर्म
D) सिख धर्म

उत्तर: जैन

18. कौन-सी योजना भारत में मौजूदा रामसर स्थलों के संरक्षण पर केंद्रित है?
A) नमामि गंगे योजना
B) जल शक्ति योजना
C) अमृत धरोहर योजना
D) ग्रीन इंडिया मिशन

उत्तर: अमृत धरोहर योजना

19. कौन-सा तत्व पृथ्वी की भूपर्पटी में सबसे प्रचुर मात्रा में पाया जाता है?
A) हाइड्रोजन
B) नाइट्रोजन
C) ऑक्सीजन
D) सिलिकॉन

उत्तर: ऑक्सीजन

20. भारतीय स्वतंत्रता संग्राम में “जलियांवाला बाग हत्याकांड” कब हुआ था?
A) 1916
B) 1917
C) 1919
D) 1921

उत्तर: 1919

Daily Current Affairs One Liner 19 September 2025

1. Which country recently announced its intention to host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in 2027?
Answer: Pakistan

2. Who launched the All India ‘Passenger Service Day 2025’ from Hindon Airport in September 2025?
Answer: Union Minister Ram Mohan Naidu

3. In which state has the ‘Ambu Karangal Scheme’ recently been launched to provide financial assistance to orphaned children?
Answer: Tamil Nadu

4. The number of air passengers is expected to increase to approximately how many crores in 2025?
Answer: 25 crore

5. In which state has the three-day GI-tagged 14th Sirarakhong Hathai Chilli Festival recently been inaugurated?
Answer: Manipur

6. Who recently released the 25th edition of its monthly ‘Secretariat Reforms’ report for August 2025?
Answer: Department of Administrative Reforms and Public Grievances

7. In September 2025, who has been appointed by the United Nations as the Executive Director of UN Women for the second time?
Answer: Dr. Seema Sami Bahus

8. Which state government recently developed the Women Economic Empowerment (WEE) Index?
Answer: Uttar Pradesh

9. In which city of Bihar was the Government of India organizing the ‘PM Vishwakarma and National SC-ST Hub Mega Conclave’?
Answer: Bodh Gaya

10. In which state has the Centre released over Rs 342 crore for rural local bodies under the 15th Finance Commission grant?
Answer: Tamil Nadu and Assam

11. In which state did Prime Minister Shri Narendra Modi recently launch the ‘Adi Karmayogi Abhiyan’?
Answer: Madhya Pradesh

12. Which ministry has signed an agreement with the ISA to explore new parts of the Indian Ocean for precious metals?
Answer: Ministry of Earth Sciences

13. Which period has been declared as the ‘Tribal Pride Year’ by the Government of India?
Answer: November 15, 2024 – November 15, 2025

14. How many states currently have granted industry status to logistics, providing tax benefits and incentives?
Answer: 19 states

15. Which department launched the ‘Swachhata Hi Seva-2025’ campaign on September 17, 2025?
Answer: Department of Food and Public Distribution

Static GK

16. Who has the power to suspend fundamental rights in case of emergency?
Answer: President

17. With which religion is the word ‘Kaivalya’ related?
Answer: Jain

18. Which scheme focuses on the conservation of existing Ramsar sites in India?
Answer: Amrit Dharohar Yojana

19. Which metal is found in the most abundant quantity in the Earth’s crust?
Answer: Oxygen

20. When did the “Jallianwala Bagh Massacre” take place in the Indian freedom struggle?
Answer: 1919

More Pages

HP GK NotesClick Here
HP Giriraj Current AffairsClick Here
Daily Himachal GK Topic Wise PDFClick Here
HP District Wise GK One Liner QnAClick Here
HP Govt JobsClick Here
Join Whatsapp ChannelClick Here
Download HIM IQ Quiz AppDownload Now
हर रोज HP GK, HP Current Affairs, Latest HP Govt Jobs 2025 की Updates पाने के लिए हमारे WhatsApp Group और Telegram Channel को Join करें

Dailyhimachalgk.com provides timely updates on Himachal Pradesh Government Jobs and job opportunities across India. We offer free resources, including HP GK, HP Govt Jobs, HP Exam Previous Year Question Papers, General Knowledge, Current Affairs etc. Join our social media groups for more updates and support in your government job preparation.

WhatsApp
error: Content is protected !!