Daily Himachal GK Ticker
🚀 Welcome to DailyHimachalGK.Com - Himachal's No.1 Educational Portal |HP GK |HP Current Affairs |HP Govt Jobs |HP Giriraj Current Affairs |HP Geography MCQ Quiz |HP GK One Liner |HP GK PDF |HPPSC |HPRCA |HP Patwari |HP TET |JBT Commission |Notifications |All Govt Jobs |
WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now

Today Current Affairs 21 August 2025 | Top 20 MCQs for HPPSC, HPRCA, Banking & HP HP Govt Exams

Today Current Affairs 21 August 2025 : Hello, Friends In this post, we will discuss the Daily Current Affairs 21 August 2025, covering important updates from The Tribune, Amar Ujala, Divya Himachal & Other Media Portal.

Daily Current Affairs 21 August 2025 will be highly beneficial for candidates preparing for various HP government exams such as Railway, SSC, Banking, UPSC, HPPSC, HPSSC, HP Police, HP Patwari, HP Police Constable, HAS, HPAS, Allied Services Exams, HP TET, and more. Staying updated with these current affairs will help candidates enhance their general awareness and exam preparation effectively.

Today Current Affairs 2025 Overview

Post NameDaily Current Affairs
Date21 August 2025
Total Questions20
CategoryCurrent Affairs
LanguageHindi/English
Join Whatsapp ChannelClick Here
Latest HP Govt JobsClick Here

Today Current Affairs 21 August 2025 (Hindi)

1. हाल ही में किसके द्वारा सेवानिवृत्त कर्मचारियों को “राष्ट्रीय अनुभव पुरस्कार” प्रदान किया गया है?
A. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी
B. गृहमंत्री अमित शाह
C. रक्षामंत्री राजनाथ सिंह
D. केंद्रीय मंत्री डॉ. जितेंद्र सिंह

उत्तर: D. केंद्रीय मंत्री डॉ. जितेंद्र सिंह

2. भारतीय मूल की कानून स्नातक कृषांगी मेश्राम 21 वर्ष की आयु में किस देश की सबसे कम उम्र की सॉलिसिटर बन गई हैं?
A. इंग्लैंड
B. फ्रांस
C. जर्मनी
D. जापान

उत्तर: A. इंग्लैंड

3. निम्नलिखित में से किस देश का स्वतंत्रता दिवस 19 अगस्त को मनाया जाता है?
A. पाकिस्तान
B. बांग्लादेश
C. अफगानिस्तान
D. इंडोनेशिया

उत्तर: C. अफगानिस्तान

4. हाल ही में कौन विद्युत आपूर्ति निरंतरता के लिए वैश्विक मानक हासिल करने वाला पहला सार्वजनिक उपक्रम बन गया है?
A. एनटीपीसी लिमिटेड
B. पावर ग्रिड कॉर्पोरेशन ऑफ इंडिया
C. भारत हेवी इलेक्ट्रिकल्स लिमिटेड
D. एनर्जी एफिशिएंसी सर्विसेज लिमिटेड

उत्तर: A. एनटीपीसी लिमिटेड

5. भारत सरकार की किस वर्ष तक चंद्रमा पर अंतरिक्ष यात्री भेजने की योजना है?
A. वर्ष 2032
B. वर्ष 2037
C. वर्ष 2039
D. वर्ष 2040

उत्तर: D. वर्ष 2040

6. अहमदाबाद स्थित टोरेंट समूह ने किस जिले में उत्तर प्रदेश के पहले हरित हाइड्रोजन संयंत्र का उद्घाटन किया है?
A. बस्ती
B. मुरादाबाद
C. गोरखपुर
D. गाजियाबाद

उत्तर: B. मुरादाबाद

7. हाल ही में किस बैंक ने अपने सैलरी अकाउंट रखने वाले अग्निवीरों के लिए एक विशेष पर्सनल लोन योजना शुरू की है?
A. RBI
B. SBI
C. PNB
D. ICICI

उत्तर: B. SBI

8. हाल ही में किस राज्य की निवासी मणिका विश्वकर्मा ने मिस यूनिवर्स इंडिया, 2025 का खिताब जीता है?
A. गुजरात
B. राजस्थान
C. मध्य प्रदेश
D. उत्तर प्रदेश

उत्तर: B. राजस्थान

9. भारत सरकार ने किस वर्ष तक भारत अंतरिक्ष स्टेशन नाम से अपना अंतरिक्ष स्टेशन बनाने की जानकारी दी है?
A. वर्ष 2030
B. वर्ष 2035
C. वर्ष 2040
D. वर्ष 2045

उत्तर: B. वर्ष 2035

10. जुलाई 2025 में भारत की बेरोजगारी दर घटकर कितना प्रतिशत हो गई है?
A. 3.2%
B. 4.2%
C. 5.2%
D. 6.2%

उत्तर: C. 5.2%

11. अंतर्राष्ट्रीय ओलंपिक समिति ने खिलाड़ियों के मानसिक स्वास्थ्य को बढ़ावा देने हेतु किसे मानसिक स्वास्थ्य राजदूत नियुक्त किया है?
A. सचिन तेंदुलकर
B. महेंद्र सिंह धोनी
C. विराट कोहली
D. अभिनव बिंद्रा

उत्तर: D. अभिनव बिंद्रा

12. प्रत्येक वर्ष किस तारीख को ‘विश्व वरिष्ठ नागरिक दिवस’ मनाया जाता है?
A. 20 अगस्त
B. 21 अगस्त
C. 22 अगस्त
D. 23 अगस्त

उत्तर: B. 21 अगस्त

13. कोयला मंत्रालय 21 अगस्त, 2025 को वाणिज्यिक कोयला खदान नीलामी का कौन-सा दौर शुरू करेगा?
A. 10वां
B. 13वां
C. 16वां
D. 20वां

उत्तर: C. 16वां

14. राष्ट्रीय आयुर्वेद विद्यापीठ ने कहाँ अपने 30वें राष्ट्रीय सेमिनार का सफलतापूर्वक समापन किया है?
A. चेन्नई
B. देहरादून
C. भुवनेश्वर
D. नई दिल्ली

उत्तर: D. नई दिल्ली

15. केन्द्रीय मंत्रिमंडल ने कितने करोड़ रुपये की अनुमानित लागत से राजस्थान में ‘ग्रीन फील्ड हवाई अड्डा’ विकसित करने को मंजूरी दी है?
A. 1007 करोड़ रुपये
B. 1100 करोड़ रुपये
C. 1507 करोड़ रुपये
D. 2057 करोड़ रुपये

उत्तर: C. 1507 करोड़ रुपये

Today Current Affairs 21 August 2025 (English)

1. Recently, the “National Experience Award” has been given to retired employees by whom?
A. Prime Minister Narendra Modi
B. Home Minister Amit Shah
C. Defence Minister Rajnath Singh
D. Union Minister Dr. Jitendra Singh

Answer: D. Union Minister Dr. Jitendra Singh

2. Indian-origin law graduate Krishangi Meshram has become the youngest solicitor of which country at the age of 21?
A. England
B. France
C. Germany
D. Japan

Answer: A. England

3. Which of the following countries celebrates its Independence Day on 19 August?
A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Afghanistan
D. Indonesia

Answer: C. Afghanistan

4. Recently, who has become the first public sector undertaking to achieve global standards for power supply continuity?
A. NTPC Limited
B. Power Grid Corporation of India
C. Bharat Heavy Electricals Limited
D. Energy Efficiency Services Limited

Answer: A. NTPC Limited

5. By which year does the Government of India plan to send astronauts to the moon?
A. Year 2032
B. Year 2037
C. Year 2039
D. Year 2040

Answer: D. Year 2040

6. In which district has the Ahmedabad-based Torrent Group inaugurated Uttar Pradesh’s first green hydrogen plant?
A. Basti
B. Moradabad
C. Gorakhpur
D. Ghaziabad

Answer: B. Moradabad

7. Recently, which bank has launched a special personal loan scheme for Agniveers having their salary accounts?
A. RBI
B. SBI
C. PNB
D. ICICI

Answer: B. SBI

8. Recently, Manika Vishwakarma, a resident of which state, has won the title of Miss Universe India, 2025?
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer: B. Rajasthan

9. By which year, the Government of India has informed about building its space station named Bharat Space Station?
A. Year 2030
B. Year 2035
C. Year 2040
D. Year 2045

Answer: B. Year 2035

10. In July 2025, India’s unemployment rate has come down to what percentage?
A. 3.2%
B. 4.2%
C. 5.2%
D. 6.2%

Answer: C. 5.2%

11. Who has been appointed as Mental Health Ambassador by the International Olympic Committee to promote mental health of players?
A. Sachin Tendulkar
B. Mahendra Singh Dhoni
C. Virat Kohli
D. Abhinav Bindra

Answer: D. Abhinav Bindra

12. On which date is ‘World Senior Citizens Day’ celebrated every year?
A. 20th August
B. 21st August
C. 22nd August
D. 23rd August

Answer: B. 21st August

13. The Ministry of Coal will launch which round of commercial coal mine auction on August 21, 2025?
A. 10th
B. 13th
C. 16th
D. 20th

Answer: C. 16th

14. Where has the Rashtriya Ayurveda Vidyapeeth successfully concluded its 30th National Seminar?
A. Chennai
B. Dehradun
C. Bhubaneswar
D. New Delhi

Answer: D. New Delhi

15. The Union Cabinet has approved the development of ‘Green Field Airport’ in Rajasthan at an estimated cost of how many crore rupees?
A. Rs 1007 crore
B. Rs 1100 crore
C. Rs 1507 crore
D. Rs 2057 crore

Answer: C. Rs 1507 crore

HP GK NotesClick Here
HP Giriraj Current AffairsClick Here
Daily Himachal GK Topic Wise PDFClick Here
HP District Wise GK One Liner QnAClick Here
HP Govt JobsClick Here
Join Whatsapp ChannelClick Here
Download HIM IQ Quiz AppDownload Now
हर रोज HP GK, HP Current Affairs, Latest HP Govt Jobs 2025 की Updates पाने के लिए हमारे WhatsApp Group और Telegram Channel को Join करें

Dailyhimachalgk.com provides timely updates on Himachal Pradesh Government Jobs and job opportunities across India. We offer free resources, including HP GK, HP Govt Jobs, HP Exam Previous Year Question Papers, General Knowledge, Current Affairs etc. Join our social media groups for more updates and support in your government job preparation.

WhatsApp
error: Content is protected !!