Daily Himachal GK Ticker
🚀 Welcome to DailyHimachalGK.Com - Himachal's No.1 Educational Portal |HP GK |HP Current Affairs |HP Govt Jobs |HP Giriraj Current Affairs |HP Geography MCQ Quiz |HP GK One Liner |HP GK PDF |HPPSC |HPRCA |HP Patwari |HP TET |JBT Commission |Notifications |All Govt Jobs |
WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now

Today Current Affairs 22 August 2025 | Top 20 MCQs for HPPSC, HPRCA, Banking & All HP Govt Exams

Today Current Affairs 22 August 2025 : Hello, Friends In this post, we will discuss the Daily Current Affairs 22 August 2025, covering important updates from The Tribune, Amar Ujala, Divya Himachal & Other Media Portal.

Daily Current Affairs 22 August 2025 will be highly beneficial for candidates preparing for various HP government exams such as Railway, SSC, Banking, UPSC, HPPSC, HPSSC, HP Police, HP Patwari, HP Police Constable, HAS, HPAS, Allied Services Exams, HP TET, and more. Staying updated with these current affairs will help candidates enhance their general awareness and exam preparation effectively.

Today Current Affairs 2025 Overview

Post NameDaily Current Affairs
Date22 August 2025
Total Questions20
CategoryCurrent Affairs
LanguageHindi/English
Join Whatsapp ChannelClick Here
Latest HP Govt JobsClick Here

Today Current Affairs 22 August 2025 (Hindi)

1. हाल ही में विश्व स्वास्थ्य संगठन(WHO) ने किस देश को ‘रूबेला मुक्त’ देश घोषित किया है?
A. भारत
B. चीन
C. भूटान
D. नेपाल

उत्तर: D. नेपाल

2. हाल ही में रेलवे पटरियों के बीच पोर्टेबल ‘सौर पैनल’ लगाने वाला भारत का पहला शहर कौन बन गया है?
A. वाराणसी
B. अयोध्या
C. मथुरा
D. दिल्ली

उत्तर: A. वाराणसी

3. हाल ही में केंद्र सरकार द्वारा PDS के अंतर्गत कितने राज्यों/केंद्र शासित प्रदेशों में “अन्न-चक्र” आपूर्ति श्रृंखला अनुकूलन उपाय लागू किया गया है?
A. 15
B. 21
C. 31
D. 36

उत्तर: C. 31

4. मुख्य निर्वाचन आयुक्त(CEC) को उसके पद से हटाने का प्रस्ताव संसद के दोनों सदनों में किस बहुमत से पारित होना आवश्यक है?
A. साधारण बहुमत
B. विशेष बहुमत
C. विशेष बहुमत और आधे राज्यों का अनुसमर्थन
D. इनमें से कोई नहीं

उत्तर: B. विशेष बहुमत

5. रेटिंग एजेंसी ICRA ने वित्त वर्ष 2026 की पहली तिमाही में भारत की जीडीपी वृद्धि दर कितनी प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?
A. 4.7%
B. 5.7%
C. 6.7%
D. 7.7%

उत्तर: C. 6.7%

6. केंद्र का सकल पूंजीगत व्यय वित्त वर्ष 2026 की पहली तिमाही में साल-दर-साल 52.0 प्रतिशत बढ़कर कितने ट्रिलियन रुपये हो गया है?
A. 1.8 ट्रिलियन रुपये
B. 2.8 ट्रिलियन रुपये
C. 3.8 ट्रिलियन रुपये
D. 4.8 ट्रिलियन रुपये

उत्तर: B. 2.8 ट्रिलियन रुपये

7. वर्तमान में भारतीय रेलवे की पटरियों की कुल लंबाई कितने लाख किलोमीटर है?
A. 1.2 लाख किलोमीटर
B. 2.2 लाख किलोमीटर
C. 3.2 लाख किलोमीटर
D. 4.2 लाख किलोमीटर

उत्तर: A. 1.2 लाख किलोमीटर

8. नई परियोजना घोषणाओं का मूल्य बढ़कर वित्त वर्ष 2026 की पहली तिमाही में कितने ट्रिलियन रुपये हो गया है?
A. 3.8 ट्रिलियन रुपये
B. 4.8 ट्रिलियन रुपये
C. 5.8 ट्रिलियन रुपये
D. 6.8 ट्रिलियन रुपये

उत्तर: C. 5.8 ट्रिलियन रुपये

9. प्रेस रजिस्ट्रार जनरल ने समाचार पत्र, पत्रिका पंजीकरण को सरल बनाने के लिए कौन-सा पोर्टल लॉन्च किया है?
A. ‘प्रेस सेवा’ पोर्टल
B. ‘जन सेवा’ पोर्टल
C. ‘समाचार सेवा’ पोर्टल
D. ‘मीडिया सेवा’ पोर्टल

उत्तर: A. ‘प्रेस सेवा’ पोर्टल

10. भारत में ग्राम सभा की बैठकों को बेहतर बनाने के लिए डिज़ाइन किया गया एक अभूतपूर्व AI टूल, ‘सभासार’ सर्वप्रथम किस राज्य में लागू किया गया है?
A. त्रिपुरा
B. महाराष्ट्र
C. मध्य प्रदेश
D. ओडिशा

उत्तर: A. त्रिपुरा

11. भारत ने किस वर्ष तक खसरा और रूबेला का देश में पूरी तरह उन्‍मूलन करने का लक्ष्‍य रखा है?
A. वर्ष 2025
B. वर्ष 2026
C. वर्ष 2028
D. वर्ष 2030

उत्तर: B. वर्ष 2026

12. वर्तमान में भारत दुनिया का _______ बड़ा कोयला उत्पादक और उपभोक्ता देश बन गया है।
A. पहला
B. दूसरा
C. तीसरा
D. चौथा

उत्तर: B. दूसरा

13. हाल ही में किस संगठन ने प्लास्टिक प्रदूषण नियंत्रण पर दुनिया की पहली संधि पर हस्ताक्षर करने हेतु कई वार्ताएँ आयोजित की हैं?
A. विश्व बैंक
B. आईएमएफ
C. संयुक्त राष्ट्र
D. यूनेस्को

उत्तर: C. संयुक्त राष्ट्र

14. ई-गवर्नेंस पर 28वां राष्ट्रीय सम्मेलन 22 और 23 सितंबर को कहाँ आयोजित किया जाएगा?
A. नई दिल्ली
B. सूरत
C. भोपाल
D. विशाखापत्तनम

उत्तर: D. विशाखापत्तनम

15. किस राज्य के चांदीपुर स्थित एकीकृत परीक्षण रेंज से 20 अगस्त 2025 को ‘अग्नि-5’ मिसाइल का परीक्षण किया गया है?
A. झारखण्ड
B. पश्चिम बंगाल
C. ओडिशा
D. आंध्र प्रदेश

उत्तर: C. ओडिशा

Today Current Affairs 22 August 2025 (English)

1. Recently, which country has been declared ‘Rubella free’ by the World Health Organization (WHO)?
A. India
B. China
C. Bhutan
D. Nepal

Answer: D. Nepal

2. Recently, which city of India has become the first city to install portable ‘solar panels’ between railway tracks?
A. Varanasi
B. Ayodhya
C. Mathura
D. Delhi

Answer: A. Varanasi

3. Recently, the Central Government has implemented the “Anna-Chakra” supply chain optimization measure under PDS in how many states/union territories?
A. 15
B. 21
C. 31
D. 36

Answer: C. 31

4. What majority is required in both the houses of Parliament to remove the Chief Election Commissioner (CEC) from his post?
A. Simple majority
B. Special majority
C. Special majority and ratification of half the states
D. None of these

Answer: B. Special majority

5. Rating agency ICRA has projected India’s GDP growth rate to be what percent in the first quarter of FY 2026?
A. 4.7%
B. 5.7%
C. 6.7%
D. 7.7%

Answer: C. 6.7%

6. The Centre’s gross capital expenditure has increased by 52.0 per cent year-on-year to how many trillion rupees in the first quarter of FY 2026?
A. Rs 1.8 trillion
B. Rs 2.8 trillion
C. Rs 3.8 trillion
D. Rs 4.8 trillion

Answer: B. Rs 2.8 trillion

7. At present, the total length of Indian Railways tracks is how many lakh kilometres?
A. 1.2 lakh km
B. 2.2 lakh km
C. 3.2 lakh km
D. 4.2 lakh km

Answer: A. 1.2 lakh km

8. The value of new project announcements has increased to how many trillion rupees in the first quarter of FY 2026?
A. 3.8 trillion rupees
B. 4.8 trillion rupees
C. 5.8 trillion rupees
D. 6.8 trillion rupees

Answer: C. 5.8 trillion rupees

9. Press Registrar General has launched which portal to simplify newspaper, magazine registration?
A. ‘Press Seva’ portal
B. ‘Jan Seva’ portal
C. ‘News Service’ portal
D. ‘Media Seva’ portal

Answer: A. ‘Press Seva’ portal

10. ‘Sabhasaar’, a groundbreaking AI tool designed to improve gram sabha meetings in India, has been first implemented in which state?
A. Tripura
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Odisha

Answer: A. Tripura

11. By which year has India set a target to completely eradicate measles and rubella in the country?
A. Year 2025
B. Year 2026
C. Year 2028
D. Year 2030

Answer: B. Year 2026

12. At present India has become the world’s _______ largest coal producer and consumer country.
A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth

Answer: B. Second

13. Recently, which organization has organized several talks to sign the world’s first treaty on plastic pollution control?
A. World Bank
B. IMF
C. United Nations
D. UNESCO

Answer: C. United Nations

14. Where will the 28th National Conference on e-Governance be held on 22 and 23 September?
A. New Delhi
B. Surat
C. Bhopal
D. Visakhapatnam

Answer: D. Visakhapatnam

15. ‘Agni-5’ missile was tested on 20 August 2025 from the Integrated Test Range located at Chandipur in which state?
A. Jharkhand
B. West Bengal
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer: C. Odisha

16. The Sierra Nevada is a _______ located in the western United States, between the Central Valley and Great Basin of California.
A. River
B. Desert
C. Mountain range
D. Lake

Answer: C. Mountain range

17. The mass of a proton is approximately how many times greater than the mass of an electron?
A. 1700 times
B. 1836 times
C. 1900 times
D. 2,850 times

Answer: B. 1836 times

18. he Tropic of Cancer, located in the Northern Hemisphere of the Earth, passes through how many continents?
A. One continent
B. Two continents
C. Three continents
D. Four continents

Answer: C. Three continents

19. Chota Imambara, also known as Imambara Hussainabad Mubarak, is a grand monument located in ______.
A. Lucknow
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Agra

Answer: A. Lucknow

20. Which of the following cities is called the ‘city of Raja Bhoj’ and ‘City of Lakes’?
A. Indore
B. Jaipur
C. Bhopal
D. Srinagar

Answer: C. Bhopal

HP GK NotesClick Here
HP Giriraj Current AffairsClick Here
Daily Himachal GK Topic Wise PDFClick Here
HP District Wise GK One Liner QnAClick Here
HP Govt JobsClick Here
Join Whatsapp ChannelClick Here
Download HIM IQ Quiz AppDownload Now
हर रोज HP GK, HP Current Affairs, Latest HP Govt Jobs 2025 की Updates पाने के लिए हमारे WhatsApp Group और Telegram Channel को Join करें

Dailyhimachalgk.com provides timely updates on Himachal Pradesh Government Jobs and job opportunities across India. We offer free resources, including HP GK, HP Govt Jobs, HP Exam Previous Year Question Papers, General Knowledge, Current Affairs etc. Join our social media groups for more updates and support in your government job preparation.

WhatsApp
error: Content is protected !!