Daily Current Affairs 28/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 28/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Daily Current Affairs 28/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 28/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

Daily Current Affairs 28/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 28/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022
Daily Current Affairs 28/08/2022 In Hindi & English

Daily Current Affairs 28/08/2022 In Hindi & English | करंट अफेयर्स 28/08/2022 | Current Affairs Questions & Answers 2022

करंट अफेयर्स 28/08/2022 (Hindi)
  1. हाल ही में 24 अगस्त को किस देश ने अपना स्वतंत्रता दिवस मनाया है?
    उत्तर :- यूक्रेन
  2. हाल ही में किस शहर में राजस्थान के पहले सुव्यवस्थित मोटर बाजार का उद्घाटन किया गया है?
    उत्तर :- कोटा
  3. हाल ही में हाइड्रोजन से चलने वाली यात्री ट्रेन की शुरुआत कहां हुयी है?
    उत्तर :- जर्मनी
  4. हाल ही में किस बैंक में क्रेडिट कार्ड लांच करने के लिए टाटा न्यू के साथ साझेदारी की है?
    उत्तर :- HDFC बैंक
  5. हाल ही में किसे अमेरिकन एकेडमी ऑफ़ न्यूरोलॉजी के फेलो के रूप में चुना गया है?
    उत्तर :- एन वी सुंदरा
  6. हाल ही में किस देश ने दुनियां में सबसे कम प्रजनन दर का अपना रिकॉर्ड तोड़ा है?
    उत्तर :- दक्षिण कोरिया
  7. हाल ही में 3.5km लंबी मालगाड़ी का परिक्षण किया गया, उसका नाम क्या है?
    उत्तर :- सुपर वासुकी
  8. हाल ही में न्यू इंडिया: सेलेक्टेड राइटिंग्स 2014-19 नामक पुस्तक का विमोचन किसने किया है?
    उत्तर :- एम वेंकैया नायडू
  9. हाल ही में भारत ने किस देश के साथ अंतर्राष्ट्रीय शिक्षा पर एक कार्यकारी समूह की स्थापना की घोषणा की है?
    उत्तर :- ऑस्ट्रेलिया
  10. हाल ही में किसने शरणार्थियों के स्वागत के प्रयास के लिए ‘UNESCO शांति पुरस्कार’ जीता है?
    उत्तर :- एंजेला मोर्केल
  11. हाल ही में ड्रीम सेटगो ने किसे अपना ब्रांड अम्बेसडर नियुक्त किया है?
    उत्तर :- सौरव गांगुली
  12. हाल ही में एशिया कप 2022 के लिए अंतरिम मुख्य कोच कौन बने है?
    उत्तर :- VVS लक्ष्मण
  13. हाल ही में किसने ‘आजादी क्वेस्ट’ ऑनलाइन शैक्षिक मोबाइल गेम लांच किया है?
    उत्तर :- अनुराग ठाकुर
  14. हाल ही में किस राज्य सरकार ने दवाओं की ऑनलाइन निगरानी प्रणाली स्थापित करने की घोषणा की है?
    उत्तर :- केरल
  15. हाल ही में किस देश के कोर्ट ने प्रधानमंत्री को पद से निलंबित कर दिया है?
    उत्तर :- थाईलैंड
Daily Current Affairs 28/08/2022 ( English )
  1. Recently which country has celebrated its Independence Day on 24th August?
    Answer :- Ukraine
  2. In which city Rajasthan’s first well-organized motor market has been inaugurated recently?
    Answer :- Kota
  3. Where has the hydrogen-powered passenger train started recently?
    Answer :- Germany
  4. Recently which bank has partnered with Tata New to launch credit card?
    Answer :- HDFC Bank
  5. Recently who has been elected as a Fellow of the American Academy of Neurology?
    Answer :- NV Sundara
  6. Which country has recently broken its record of lowest fertility rate in the world?
    Answer :- South Korea
  7. Recently 3.5 km long freight train was tested, what is its name?
    Answer :- Super Vasuki
  8. Who has recently released the book titled New India: Selected Writings 2014-19?
    Answer :- M Venkaiah Naidu
  9. Recently with which country India has announced the establishment of a Working Group on International Education?
    Answer :- Australia
  10. Recently who has won the ‘UNESCO Peace Prize’ for its efforts to welcome refugees?
    Answer :- Angela Morkel
  11. Recently who has been appointed by DreamSetGo as its brand ambassador?
    Answer :- Sourav Ganguly
  12. Recently who has become the interim head coach for the Asia Cup 2022?
    Answer :- VVS Laxman
  13. Recently who has launched ‘Azadi Quest’ online educational mobile game?
    Answer :- Anurag Thakur
  14. Recently which state government has announced to set up an online monitoring system of medicines?
    Answer :- Kerala
  15. Recently the court of which country has suspended the Prime Minister from the post?
    Answer :- Thailand

Join Us

Join Us On TelegramClick Here
Join Us On InstagramClick Here
Join Our Whatsapp GroupClick Here

Leave a Comment

Your email address will not be published.